Călator cu dor, Cufărul Iutta

RIMETEA, SATUL CU FERESTRE VERZI UNDE SOARELE RĂSARE DE DOUĂ ORI

February 6, 2016

Rimetea este gazda mândră a caselor complet albe cu ferestre verzi, fiindu-i recunoscută internațional grija pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.

Sursa foto

Aici, abrupturile pitorești fac să pară că soarele este mai generos ca-n alte părți, oamenii calzi sfințesc cu adevărat locurile, iar aerul curat alungă parcă orice rău. Arhitectura specifică secolului XIX, rămasă neatinsă și doar îmbunătățită de atunci și până în prezent, este motiv de bucurie pentru localnicii dornici să împărtășească celor ce le calcă pragul toate secretele locurilor.

Sursa foto

Așadar, de mai bine de o sută de ani, casele ce au făcut locul celebru stau mărturie vremurilor ce au zguduit istoria locală: sortită parcă să dispară, în urmă cu aproape 150 de ani, localitatea a fost aproape măcinată de un incendiu puternic ce a distrus în întregime casele.

Ca prin minune, localnicii au reușit să le reconstruiască și să le aducă unicitatea ce încă ne fascinează. Suișurile și coborâșurile au fost și ele nelipsite din trecutul localității, Rimetea oscilând adesea între statutul de sat medieval și acela de oraș înfloritor al secolelor XVII-XVIII.

Sursa foto

Luăm cu noi Dorul de Transilvania și punem localitatea pe lista de vizitat în următorul concediu. Pentru că ne bucură să avem atâtea motive de a lua la pas România.

1

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi