Cufărul Iutta

THE POWER LIST – SFATURI DE LA STILIȘTII MOMENTULUI

February 8, 2016

Irina Markovits

 

Irina Markovits a deschis primul birou de consultanță de stil și imagine din România – Image Matters -, care și-a început activitatea în urmă cu 10 ani. De-a lungul timpului, Irina a creat identitatea vestimentară a unor personalități din mediul de business și de pe scena politică românească, a conceput și desfășurat programe și workshopuri de imagine profesională pentru companii multinaționale sau locale, a fost stilist personal și personal shopper pentru peste 300 de clienți individuali. În urmă cu 7 ani, Irina a lansat blogul Stylediary.ro, o platformă de educație stilistică, completat în offline de workshopurile lunare Style Conversations, iar din 2007 Irina susține și Style Masterclass, primul și singurul curs de stil și educație vestimentară pentru femei desfașurat la nivel național (în București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu și Constanța).

Ce te inspiră, motivează și îți dă aripi să zbori?

I.M.: Orașele pe care le-am vizitat sau îmi doresc să le vizitez, cărțile citite, o replică dintr-un film, o conversație savuroasă, lalele albe, galbene și roșii, o dimineață care începe cu muzică, soare și un sărut, familia și prietenele dragi, sentimentul de reușită de pe parcursul unei proiect important, bucuria trăită de femeile pe care le ajut să își descopere stilul și garderoba, faptul că mă știu capabilă să fac orice îmi propun.

Stilul este …

I.M.: Expresia preferințelor și gusturilor noastre, filtrate prin percepția pe care o avem despre noi înșine, despre feminitatea și puterea proprie de seducție, de felul la care ne raportăm la propriul corp, la care se adaugă stilul de viață, nivelul de interes față de modă, tendințe și aspect exterior, nivelul de confort preferat și multe altele…

Un secret de stil pentru cititoarele noastre?

I.M.: Puteți asorta orice culoare și orice alt imprimeu la animal print. Dar nu mai spuneți nimănui, sssh… 🙂

 

Alexandra Calafeteanu

Foto: Andreea Goia

Pentru Alexandra Calafeteanu designul vestimentar a venit ca o continuare firească a unei pasiuni mai vechi și anume, pictura. Încă din copilărie, Alexandra a fost pasionată de desen și de pictură, iar această pasiune s-a conturat o dată cu studiile pe care le-a făcut la un liceu de arte plastice. Ulterior, a absolvit la Universitatea Națională de Arte, București, secția Design Vestimentar, urmând apoi masterul în Design Vestimentar și pedagogia artei.

În prezent, Alexandra este Fashion Editor la revista Unica, iar ideile și schițele sale prind viață în atelierul propriu. Atunci când vine vorba de stil, Alexandra spune că acesta trebuie conturat încă de la început, stilul său fiind o combinație de clasic și elemente noi, un stil rafinat, purtabil, care nu se sfiește să fie și îndrăzneț pe alocuri.

Ce te inspiră, motivează și îți dă aripi să zbori?

A.C.: Am studiat încă din clasa a-V-a artele plastice. Așa am “învățat” cum să-mi găsesc inspirația în orice lucru mărunt, în orice gând, trăire sau sentiment…

Mă automotivez. Sentimentul pe care îl am atunci când țin în mână revista unde îmi este scris numele, este unul de neînlocuit. Același lucru mi se întâmplă și atunci când, pe stradă, îmi văd creațiile purtate în “n” combinații. După părerea mea, aceste două joburi se completează perfect și îmi doresc să fiu din ce în ce mai bună în ceea ce fac.

Eu pot spune ca zbor în fiecare zi, chiar de mai multe ori pe zi, cu fiecare editorial pe care îl fac, la fiecare strângere de mână cu oameni minunați pe care, unii dintre noi, îi văd doar la televizor și cu fiecare schiță conturată pe hârtie ce prinde viață în atelierul meu.

Stilul este…

A.C.: Stilul este…sau nu!  Se poate dobândi, învăța, sau “fura”. Stilul ți-l formezi odată cu o documentație potrivită, cu o trecere prin Istoria Costumului și Istoria Artei Universale, prin cultura și spiritul în care trăiești. Te poți naște cu o înclinație spre frumos, spre artă, dar nu este de ajuns. Trebuie să știi să-ți conturezi stilul, să-l păstrezi unitar, să te avantajeze și să devii un model pentru ceilalți.

Consider că vestimentația este cea care ne ajută să fim percepuți vizual așa cum ne dorim. Cultura și educația își vor spune cuvântul în viitor și sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă și să aprecieze moda ca pe o ramură a artei, ceea ce și este, arta care lucrează cu omul și pentru om.

Un secret de stil pentru cititoarele noastre?

A.C.: Aud din ce în ce mai des în jurul meu:

“Mi-o cumpăr, că se poartă!

-Dar nu te avantajează…

-Nu-i nimic, sunt în tendințe”

“Haina face pe om” în egală măsură în care și omul știe să o poarte. Veșmântul, trebuie să fie o completare a personalității noastre. Vestimentația este o formă subtilă de comunicare care poate indica starea de spirit și personalitatea fiecăruia. Atitudinea, dezinvoltura, eleganța sunt atribute care stau la baza construirii unei imagini.

Secretul meu 🙂 : Modul în care purtăm o haină, face parte din cartea noastră de vizită.

 

Adina Necula

 

Prin profesia sa de consilier de imagine și stil, Adina Necula transformă viziunea unui creator, brand sau individ într-o apariție de excepție, modelând cu pasiune acele elemente definitorii ale personalității. În 12 ani de constantă frumusețe și colaborare cu creatorii de frumos, Adina Necula dezvăluie secretele industriei și le dă contur oglindind aspirațiile publicului. Sub emblema sa, marile mărci de modă, frumusețe și accesorii au devenit o prezență constantă în spațiul virtual românesc și o prezență constantă în spațiul real din viața fiecărei femei. Experiența și expertiza tehnică sunt cuvintele definitorii pentru ceea ce Adina Necula semnează de mai bine de un deceniu, insuflând pasiune celor din jur și cititorilor care accesează zilnic platforma sa.

 

Ce te inspiră, motivează și îți dă aripi să zbori?

A.N.: Inspirația fiecărei zile se traduce în ceea ce mă privește printr-o educare constantă atât la nivel estetic/vizual, cât și olfactiv, tactil sau gustativ: albume de artă, expoziții, capodopere olfactive, muzica clasică, mici delicii culinare descoperite în locuri cu poveste, incursiuni în tainele conacelor și ale castelelor medievale, comori plăsmuite în ateliere de design puțin cunoscute sau euforia cromatică a buchetelor florale dintr-o piață aglomerată încă de la primele ore ale dimineții. Cheia reușitei în tot acest proces constă într-o selecție riguroasă, lipsită de judecăți de valoare și trecută prin propriul filtru exersat de-a lungul anilor. Atunci când reușești să te apropii mai mult de esența lucrurilor, ignorând cu desăvârșire fumul iluziei, descoperi plăcerea explorării noului, opusă facilului și superficialității servite de cotidian drept pretext al eficienței în contextul traiului derulat pe fast-forward.

Întotdeauna am apreciat și am fost curioasă să descopăr lucrurile cu personalitate, acele lucruri care rămân amprentate atât în memorie, cât mai ales în suflet și care reușesc să asocieze într-un mod unic o poveste captivantă, cu o doză concentrată de rafinament și cu un umor declinat într-o paletă complexă de nuanțe. Astăzi poate fi vorba despre un ingredient secret din parfumerie ce amintește de o lume pierdută undeva în labirintul memoriei, mâine despre o călătorie într-una dintre metropolele multiculturale în care niciun moment nu este în slow motion sau despre o conversație purtată cu o persoană pentru care arta contemporană nu se rezumă la răsfoirea aletoare a paginilor din mediul virtual. Însă invariabil, inspirația și hrana pentru psihic și suflet, se afla în bibliotecă, locul în care mă simt “acasă” oriunde în lume.

Despre motivație îți pot spune că a rămas neschimbată de mai bine de două decenii: cred cu tărie că fiecare femeie are șansa de a deveni propriul ideal în clipa în care se lasă ghidată și își conștientizează farmecul unic. Dincolo de modă și de frumusețe, mi-am dorit încă de la începutul carierei să fac o diferență în viețile oamenilor, să le insuflu prin exemple concrete credința în magia tuturor posibilităților, în capacitatea de metamorfoză și în forța viselor călăuzite de steaua rezervată fiecăruia în constelația Frumuseții. Este acel moment de grație în care fluturii se trezesc din miraj și prind aripi să zboare.

Stilul este…

Stilul este expresia nealterată a individualității, acel “je ne sais quoi” care nu poate fi încadrat într-un caiet de tendințe, care nu poate fi replicat în vitrina unui boutique, dar care în schimb poate fi descoperit în fața oglinzii din propriul boudoir. O oglindă căreia odată ce i-ai înțeles menirea, devine cel mai sincer și mai de nădejde partener. Niciodată nu a fost și nu va fi vorba doar despre imagine, ci despre ceea ce reușește aceasta să comunice și să transmită în exterior, valorificând mai întâi fondul și apoi conturând forma: aspirațiile personale, viziunea creativă, modalitatea de concepere a lifestyle-ului sau altfel spus, identitatea.

Un secret de stil pentru cititoarele noastre?

A.N.: Încercați să percepeți orice achiziție vestimentară ca pe o investiție pe termen lung care contribuie la construirea unui edificiu magnific – o garderobă impecabil structurată, versatilă, funcțională, completă la nivel de tipologie vestimentară, adaptabilă contextelor uzuale, însă pregatită în egală măsură să răspundă unor provocări surpriză, epurată de artificii inutile și animată nu de notorietatea etichetelor ci de personalitatea voastră. O garderobă care nu simte că se sufocă sub raport cantitativ, ci care respiră aerul unor noi începuturi în fiecare dimineață. Stilul nu se caută și nu se afișează cu ostentație, ci se descoperă, se educă și se exprimă prin prisma alegerilor juste. 

 

Irina Hartia

 

Irina Hartia este fashion editor și stilist la revista Unica. Despre jobul ei are numai cuvinte de laudă, iubește ceea ce face și se bucură din plin de faptul că are ocazia să experimenteze lună de lună, de la o ediție a revistei la alta, diferite zone ale modei. De departe cea mai intersantă parte a jobului este aceea că se poate juca cu diferite tedințe și le poate mixa în felul propriu.

 

Ce te inspiră, motivează și îți dă aripi să zbori?

I.H.: Imi găsesc inspirația în tot ceea ce mă înconjoară; găsesc detalii în lucruri mici și le aplic în diferite contexte. Depinde foarte mult de moment, spre exemplu, uneori mă inspiră culorile, formele geometrice, o călătorie, un imprimeu, un personaj. Cât despre motivație, aceasta vine cumva natural; sunt conștientă că mereu va exista un nou mod de abordare, un unghi diferit și astfel va exista o dorință, o nevoie cotinuă de a încerca noi variante.

Stilul este… 

I.H.: Stilul este ceva ce ține de fiecare individ în parte. Dacă ne rezumăm la stilul vestimentar putem spune că există categoria celor care se încadrează în reperele tendințelor dictate de marii designeri sau categoria celor ce culeg doar acele informații la care se pot raporta și pe care le considera potrivite pentru ei. A avea stil presupune ceva foarte subtil, însă ceva ce se poate educa.

Un secret de stil pentru cititoarele noastre?

I.H.: Foarte important e să vă cunoașteți corpul, să știți ce anume vi se potrivește și ce nu. Experimentați cât mai mult și încercați să ieșiți din zona de confort din când în când. Important e să rețineți că de cele mai multe ori less is more, așa că nu încărcați excesiv ținutele.

 

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi