Cufărul Iutta

CÂLNICUL SI A SA CETATE MILENARA

March 5, 2016

Sursa foto

Bunele condiții în care regăsim Cetatea Câlnic a adus recunoașterea UNESCO printr-un bine meritat loc în patrimoniul său încă din 1999.

 

Câlnicul se întinde printre dealuri joase și peisaje de vis, între Sibiu și Sebeș, găzduind aici o prea frumoasă cetate medievală, ce datează încă din a doua jumătate a secolului XIII.

 

Atunci,un nobil sas din familia Kelling și-a construit aici prima reședință nobiliară. Aceasta a fost ridicată conform normelor vremii, înconjurată de ziduri masive ce aveau spre nord și sud câte un turn, nelipsind de aici nici șanțul de apă construit pentru apărare.

 

Cu timpul, însă, Cetatea din Câlnic a fost extinsă și întărită pentru a rezista încercărilor fiecărei epoci.

 

Sursa foto

 

Cetatea din Câlnic nu domină locurile de pe vreun înalt, ci chiar din inima localității, acolo unde anual sosesc curioși zeci de mii de turiști români și străini deopotrivă. Ea este atracția principală a satului milenar, ce încă trăiește cu o forță istorică trecutul zbuciumat.

 

Curtea cetății ne stârnește imaginația. Astfel, privind spre interior, zărim fostele cămări (folosite și azi, chiar și pentru servicii turistice), capela, donjonul, turnul de apărare și fântâna din mijlocul cetății. Iar la intrare, patru clopote tac îngreunate de vreme și de lupte. Acum, ele nu mai anunță pericolul, ci doar prezența vizitatorilor curioși.

 

Sursa foto

 

Amprenta coloniștilor germani se simte încă în fiecare colț al cetății, românescul autentic fiind și el prezent printre zidurile mândrei fortificații.

 

Să închidem ochii și să visăm la vremuri de demult, alături de Dorul de Transilvania la brațul nostru!

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi