Business pe tocuri, Casă dulce casă

CUM A FOST LA IA MANIA

July 14, 2016

Dorurile Iutta tocmai s-au întors de peste Prut cu povești și noi prieteni. Sâmbătă, în satul Holercani de lângă Chișinău, Festivalul Ia Mania a fost locul de întâlnire pentru cei mai noi designeri, pasionații de ie și cultura din spatele ei, chiar și gurmanzii cu poftă de tradiție. Vinurile moldovenești au adus voia bună printre participanți și, bineînțeles, n-au lipsit nici meșterii artizani sau muzica inspirată din folclor.

Iutta a fost prezentă în secțiunea de design, unde ne-am întâlnit cu multe dintre purtătoarele de dor și ne-am bucurat de împărtășirea valorilor noastre. Am văzut cu drag, an de an, cum brandul a devenit din ce în ce mai iubit dincolo de Prut și cum din ce în ce mai mulți își doresc să ne fie aproape și să facă parte din povestea Iutta. Colecțiile Măiastra și Dor de Românesc s-au simțit, din nou, ca acasă. 

we

Sursă foto: Ana Maria Boghean

Ca în fiecare ediție, conferința “Podul cu Flori” ne-a amintit de tradițiile strămoșilor noștri, de importanța poveștilor și revenirea lor în contemporan, dar mai ales de puterea iei de a aduce oamenii împreună. Din partea României, am fost reprezentați de Ana Maria Boghean (La Blouse Roumaine) și Cristina Chririac (Flori de Ie), care au vorbit pe îndelete despre povestea identitară a iei și o mișcare culturală unică, o sărbătoare cu emoție și dor care inspiră oameni din toate colțurile lumii. 

13713443_10154482054612384_1859544328_n

Sursă foto.

Nata Albot, organizatoarea festivalului, este una dintre pasionatele de seamă ale portului străvechi și o prietenă veche, ambasadoarea Dorului de Basarabia. Numeroasele festivaluri aduse de ea în Republica Moldova, printre care “Lavender Fest” și “Balul brazilor de Crăciun”, au fost întotdeauna locuri de întâlnire perfecte pentru entuziaștii culturii românești. Pentru Ia Mania, Nata a fost inspirată de un alt festival drag ei, de data aceasta de gastronomie, “Mai Dulce”, a cărui euforie i-a adus poftă de mai mult. “De vină este Ia din cuvântul nebunIA pe care o trăiesc atunci când mă pomenesc printre dantele croșetate manual, fețe de mese, prosoape, covoare tradiționale cu elemente geometrice și ii.” spune ea.

13689556_10154482054597384_460306226_n

Sursă foto. 

În cadrul evenimentului, a fost organizat și un concurs pentru designeri noi, atât din România cât și din Republica Moldova, pasionați de valorile strămoșești și cu mult dor de tradiție. Nicoleta Chirica, designer și fondator Iutta, a făcut parte din juriu alături de Cristina Chiriac (Flori de Ie), unde a premiat primele trei locuri. Am fost impresionați de câștigătoarea concursului, Vasilisa Chirilenco, desemnată în unanimitate de către juriu, care și-a țesut de mână creațiile la un război construit chiar de ea însăși. Pe lângă aceste obiecte țesute la război, alăturări de voal și mătase cu inserții delicate au fost elemente centrale. 

Olga Babără a urmat-o pe locul doi, alături de colecția Bădiță, o colecție de suflet a Olgăi, inspirată de bunicul ei și valorile Moldovei. Motivul “coarnelor berbecului”, brodat chiar de ea pe materiale fine și în culori calde, a domnit peste “Bădiță”, împrumutând bărbatului modern din semnificația sa străveche: putere, vitalitate, energie.

Mihaela Oana Ivan, reprezentând Urzeală, a reușit să aducă spectaculosul pe scenă si să arate un spirit de echipa deosebit. “Restart” a propus la Ia Mania ținute sport, practice,inspirate de urban, dar adăugând fiecăruia elemente folk. Și-a dorit ca “Restart” să fie o colecție a tuturor, ușor de purtat care să aducă un strop de tradiție în viața fiecăruia.

13689340_10154482054617384_421523600_n

Vasilisa Chirilenco – Folk la Ghete. Sursă foto

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi