Cufărul Iutta

SEMNIFICAȚIA MOTIVELOR IUTTA BRODATE ÎN PIELE

July 19, 2016

Un talisman este mai mult decât un obiect care îți poate aduce noroc, este o bucată de suflet pe care o porți cu tine de fiecare dată când îți dorești sa fii mai frumoasă, mai bună, mai aproape de tine, de ceilalți. Ia tradițională este un talisman pentru multe dintre noi, aducându-ne mai aproape de rădăcinile noastre. În același fel Iutta își brodeaza cu grijă dorurile în piele cu simboluri care întotdeauna ajung la tine însoțite de o poveste.

ForIutta

Photo Credit: Ela Merla

Brațara “Coarnele Berbecului”

Semnele noastre se regăsesc nu numai în portul tradițional, ci în sufletul românesc. La fel cum poți vedea acest simbol pe o ie delicată, el se potrivește și pe pielea noastra fină. Coarnele berbecului apar pe Dorul de Moldova, portofele și geanta plic Dor cu Brâu,  iar semnificația lor este strâns legată de oamenii Moldovei care au fost dintotdeauna atrași de forța și puterea din simbolistica lui. Energia este asociată cu cu acest motiv și este preferat de purtătoarele pline de vitalitate și cu poftă de necunoscut.

13395047_1032406190168271_96970908_n

Brațara Copacul Vietii

Copacul vieții este un simbol ancestral, găsit pe Dorul de Bucovina, pe balerini, papuci și brodat cu grijă și pe unele dintre brățările Iutta. Așa cum îi spune numele, copacul reprezintă viața însăși, iar legenda este că el unește cerul și pământul, fiind un element central universului. Atât regenerarea cât și eternitatea fac parte din însemnătatea lui, iar pentru cele care aleg să îl poarte este un talisman care aduce ordine, fiind axa ce susține totul, leagă sufletele și inspiră optimism.

13277602_1016324515071106_1551935207_n

Fertilitatea Pamantului

În vechime, oamenii obișnuiau să vada pământul ca pe un romb, un simbol al abundenței și fertilității, al Mameii Pământ – figura maternă ce susține întreaga lume. Treptat, rombul ancestral a trecut de la obiecte ceramice și decorative la portul tradițional, de unde a ajuns și în creațiile Iutta, adesea însoțit de alte detalii care subliniază legătura cu natura, credințele străvechi si feminitatea.

Astăzi noi le spunem brățările prieteniei și vă invitam sa le purtați împreună cu cei apropiați sau să le dăruiți celor dragi. Un cadou cu suflet ce va purta mereu frânturi de dor de românesc.

1

nicoleta

Comments

 1. POVEȘTI DIN LONDRA – Blog Iutta

  September 20, 2016 at 1:46 pm Reply

  […] Pe lângă strânsa legătură cu peisajele Țării Fagilor, dorul noastru poartă simbolul “copacul vieții”, întâlnit și pe balerinii, brățările și papucii din piele Iutta. Așa cum îi spune numele, […]

 2. UNA CA LUNA PE #CARAGIALE7 – Blog Iutta

  September 23, 2016 at 8:13 am Reply

  […] dar mai ales de oamenii care își iau visurile în mâini și le transformă în realitate. Simbolurile din spatele Iutta, adunate din toate colțurile țării, purtând nume ca “fertilitatea […]

 3. POVEȘTI DIN LONDRA – NOTTING HILL – Blog Iutta

  September 27, 2016 at 10:59 am Reply

  […] din război sau eșarfe tricotate chiar în fața ta. Dorul nostru de Moldova, cu ale sale semne brodate, simțea că ajuns acasă. Oamenii veseli alături de energia unui început de toamnă și […]

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi