Să poți vedea frumosul în lucrurile mici e un cadou inimaginabil. Să poți să simți noul în esența traditionalului e o calitate infinită. În fond, esența este cea care ne face unici, ne diferențiază și ne atribuie calități nevăzute, neprețuite. Tot ea ne dă un simț al direcției atunci când totul din jurul nostru se modifică alert și imprevizibil. Atunci când fiecare moment aduce cu sine schimbări, o stabilitate devine mai mult decât binevenită. Astfel, îmi rezerv o admirație aparte pentru cei ce știu cum să rămână înrădăcinați în tradiții, dar nu uită să le coloreze cu inovație.

Mihaela Ivana – Bijuterie Contemporana
Unul dintre acești oameni este Mihaela Ivana, care își pune dragostea pentru motive folclorice românești în bijuterii contemporane, dar cu iz de tradiție. Creațiile ei lasă impresia unor talismane ce spun povești cu dor, provenite din vremuri ce nu trebuie date uitării. Poți chiar să simți cum pânza din bijuterii cară mai mult decât simple cusături : are emoție, are amintiri și -mai presus de toate- are lucruri de spus. E un lucru mare, să-ți poți pune sufletul pe pânză. Tot un lucru mare este să-ți găsești propria poveste în motivele acestor mici podoabe, ca mai apoi să îți porți cu mândrie identitatea și sufletul.

Andreea Batroș & Flavia Scînteanu – Dare to Rug
Lansată în 2015, colecția “Romanian Moods” include covoare inspirate din toate zonele țării și reinterpretate într-un mod ce onorează atât tradiția, cât și inovația. Lasă sentimentul unei nostalgii inexplicabile, probabil din dorul pentru covoarele ce purtau pe ele povești și întregeau casa. Totuși, creațiile Dare to Rug readuc la viață un element central pentru o locuință, redându-i puterea decorativă pe care ne-o amintim cu drag. Sunt modele ce inspiră folclor, dar prin simplificare ajung adaptate vremurilor actuale. Un element tradițional, reinventat : i se oferă culori, forme, modele, motive și redevine, astfel, o piesă esențială pentru locuința românească.

Ana Bănică şi Bianca Bărbieru – Caiverzipepereti.com
Pentru dorul de copilărie și nu numai, Ana Bănică și Bianca Barbieru îți dau șansa de a avea, într-adevăr, cai verzi pe pereți. Astfel, iau o expresie asociată în mod inevitabil cu o vârstă fragedă și o transpun în realitate, chiar în locuința ta. Dar acesta nu este singurul tip de tradițional pe care îl promovează: poți găsi autocolante de pereți cu motive reprezentative Bucovinei, Olteniei, sau –pentru cei cu drag de copilărie – autocolante cu poveștile alături de care am crescut. De la Capra cu Trei Iezi, la Ileana Cosânzeana, până la Ursul Păcălit de Vulpe, toate prind viață; în culori vii și forme ce amintesc de imaginația puerilă rămasă deseori blocată în trecut.

Mădălina Andronic – The Awesome Project
Proiectul aduce la viață porțelanuri pictate în motive folcorice, cu un albastru cald și ca de mătase. Emană dragoste și simplitate prin formele ce curg lin, imperfect și se transformă –aparent fără efort – în farfurii, castroane, broșe, cercei sau alte decorațiuni. Toate, cu o frumusețe ce inspiră tradiție și liniște. Unicitatea creațiilor Mădălinei vine tocmai din imperfecțiunile lor. Fiecare piesă e diferită în felul ei, așa că lasă impresia unor opere în care s-a investit timp, iubire și care acum reprezintă imaginea sufletului românesc. Până la urmă, știm cu toții : imperfecțiunea dăinuie în suflet.

Miruna Ștefănescu & Sergiu Simion – Culture Soup
Culture Soup reușește să desființeze orice fel de discrepanță dintre vechi și nou, tradițional și contemporan, incluzând elemente din folclor pe tricouri, hanorace și chiar tatuaje temporare. Astfel, îmbină într-un mod curajos cele două direcții temporale și dă naștere unui fenomen exuberant și unic. Pe hainele celor de la Culture Soup poți regăsi modele inspirate din portul popular, reduse la esență și transformate în simboluri ale vremurilor în care prezența lor era imperioasă. Fie că e o reprezentare a unei hore moldovenești sau a unei scoarțe din Banat, designul geometrizat și monocrom aduce o abordare nouă și admirabilă asupra portului românesc de odinioară.

Pentru femeile ce își exprimă autenticitatea prin prisma unor elemente ce dăinuie din timpuri străvechi, Iutta creează genți și pantofi ce-ți născocesc instantaneu dorul de casă. Motivele folclorice se îmbină cu un stil contemporan și dau astfel naștere unor creații ce te duc cu gândul – și în special cu sufletul– spre toate zonele țării. În felul acesta, talismane ale unor vremuri înrădăcinate în cultură sunt integrate în articole vestimentare ce își fac loc cu ușurință in viața de zi cu zi a femeii contemporane. La exterior, sunt accesorii ce atrag în mod inevitabil priviri. La interior, un simbol al admirației nostalgice pentru tradițiile ce ne diferențiază într-un mod atât de creativ. Din dragoste pentru unicitate și pentru moștenirea generațiilor trecute, ele sunt aduse la viață prin forme si modele diverse – fiecare cu câte o poveste, croite pentru povestea ta.