Cufărul Iutta, Fashion Diary

Din Pasiune pentru Povești de Suflet, Sărbătorim cu Drag Ziua Internațională a Mașinii de Scris

June 22, 2017

Din Pasiune pentru Povești de Suflet, Sărbătorim cu Drag Ziua Internațională a Mașinii de Scris

Doar atunci când petreci zile și nopți în șir încercând să valorifici ideea creativă din spatele unui produs realizezi cât de importante sunt “uneltele” și canalele care-ți pot face vocea auzită. Pornind de la această idee, cu ochii minții am privit cu nostalgie colile îngălbenite de timp pe care scriitorii noștri favoriți își exersau condeiul, lăsându-și gândurile să zboare libere.Totodată, ne-am aplicat asupra mașinilor de scris de odinioară care ieșind înfrânte din competiția injustă cu tablete, laptopuri și alte dispozitive moderne atât de apreciate, și-au ocupat resemnate locul în anticariate, cafenele cu farmec de odinioară, și reședințele colecționarilor etern îndrăgostiți de parfumul unei alte epoci.

Pe 23 Iunie Celebrăm Ziua Mașinii de Scris Împreună

Mărturisim că acest scurt exercițiu de imaginație ne-a trezit nostalgia pentru mașinile cu ajutorul cărora oamenii scriau documente oficiale, scrisori personale sau chiar cărți. Într-o epocă în care noi toți tindem să ne achiziționăm ultimele gadget-uri în funcție de cât de repede și de bine își fac treabă, credem că merită să ne rezervăm câteva minute pentru a redescoperi farmecul vintage al mașinilor de scris care au revoluționat universul comunicațiilor, chiar astăzi, când ziua acestor dispozitive atât de simpatice este sărbătorită peste tot în lume.

 

 

În 1867, Christopher Latham Sholes, un cunoscut scriitor, politician și tipograf din Wisconsin a patentat mașinăria care avea să fie introdusă că un înlocuitor eficient pentru scrisul de mână. În 1874, Remington & Sons a lansat primul model comercial care a ajuns în birourile celor mai cunoscuți scriitori, avocați, directori de companii și funcționari din domeniul administrativ. Primul prototip prezența câteva caracteristici cheie care s-au transmis și modelelor ulterioare, că de pildă, spatierea dintre rânduri, tamburul de cauciuc, și secvența de litere QWERTY, pe care o găsim și azi în partea din stânga a tastaturii calculatoarelor noastre.

Ce Poveste Ar Spune Mașină Ta de Scris?

Inevitabil, atunci când ne gândim la mașinăria dotată cu ștampile din metal pentru fiecare simbol, care lovește o bandă cu cerneală pentru a transfera caracterele potrivite pe foaie dând viață cuvintelor noastre, ne concentrăm asupra propriilor istorisiri. Ne amintim de entuziasmul care ne-a cuprins atunci când am admirat culoarea și delicatețea florilor de Nu-Mă-Uită. Mai târziu, le-am descifrat tainele și, vrăjite de simbolismul lor complex, le-am asociat cu cele mai puternice emoții pe care le resimțim zi de zi. Astfel, mica floare albastră care l-a inspirat pe Eminescu a devenit motivul central al noii noastre colecții. În jurul ei am trasat contururile genților de piele brodată cu motive florale ce spun povestea dorurilor noastre de casă, de rădăcini, de destinații necunoscute la care visăm în secret până la următorul concediu, de oameni și locuri dragi nouă, și în final, chiar de noi înșine.

 

Ducând aceeași idee mai departe, ne-am închipuit ce distractiv ar fi fost să dactilografiem istorisirile din spatele tuturor colecțiilor noastre inspirate de atât de generoasă moștenire culturală românească. Oare cum ar fi arătat paginile proaspăt ieșite din mașină de scris, încărcate cu simboluri sacre cu valențe magice și matematice care au dat formă și culoare colecției NEO? Ce impact ar fi avut această formă de a da aripi gândurilor punându-le în scris asupra modului în care am prezentat colecția Dor de Românesc, inspirată de dragostea noastră pentru fiecare regiune a țării, și zestrea sa artistică și culturală specifică lăsată nouă, tuturor?

 

Meditând în continuare la rolul pe care l-ar fi putut juca mașina de scris în viețile noastre, ne-am imaginat cum comunicarea internă și externă via email s-ar fi putut transformă într-un schimb de scrisori îngrijite, cu un format impecabil, semnate de mână și trimise în plicuri cu sigiliu de ceară roșie, reflectând dragostea noastră pentru frumos, și pentru tradiții și obiceiuri nealterate.

Tu ce episod din viață ai așterne pe o coală albă, și ce gânduri și emoții ai exprimă utilizând mașină de scris?

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi