Business pe tocuri, Casă dulce casă, Cufărul Iutta

Ziua Iei Românești: Povești despre Sânziene, Bluza Tradițională și Accesorii cu Accente Folk

June 23, 2017

Pentru românii de pretutindeni, ziua de 24 iunie este încărcată de semnificații sacre și mulțumire sufletească asociată cu cele mai fermecătoare tradiții păstrate din generație în generație. În această zi celebrăm Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare importantă cunoscută în popor ca Drăgaica sau Sânziene.

Cu acest prilej, de câțiva ani ne îndreptăm atenția către portul popular, redescoperind bucuria de a purta cămașa tradițională pe care unii dintre noi au fost fericiți să o găsească în lăzile de zestre ale bunicilor noastre.

Pentru al cincilea an consecutiv, sărbătorim așadar Ziua Universală a Iei de Sânziene, reîndrăgostindu-ne de modele atent brodate ale căror popularitate a crescut enorm pe tot globul, influențând deopotrivă consumatori și creatori de artă purtabila din întreaga lume.

 

 De Ce Iubim Cămășile Tradiționale Românești? 

 

Mărturisim că nu putem răspunde în două cuvinte la această întrebare. De la materialele alese și broderia realizată cu atâta migală până la ritualul mistic care însoțea în trecut procesul de creație, fiecare fragment din povestea iilor românești ne trezește interesul și ne inspiră deopotrivă.

 

Photo: Flori de Ie

 

 

Purtată la ceremonii speciale sau îmbrăcată zi de zi în unele zone, bluza românească tradițională este astăzi privită ca o piesă vestimentară sacră, încărcată de valențe mitice care fac trimitere la tradițiile și superstiile pe care strămoșii noștri le urmăreau și păstrau cu strictețe. Prin împunsaturi de ac repetate, bucăți întregi de pânză albă de in, cânepă, bumbac sau borangic se transformau într-un spectacol de magie și culoare. Secretele meșteșugului care se transmitea de la mamă la fiică includ o serie de incantații magice, pe care cele implicate în procesul de realizare a iilor le rosteau sub formă de rugăciuni, înainte de a toarce, țese sau coase materialul prețios.

 

 

 De Sânziene, Bucură-te de Culorile Solare de pe Accesoriile Tale Traditonale Românești 

 

Motivele tradiționale românești au puterea de a transforma orice piesă vestimentară într-o veritabilă operă de artă, grație legăturii lor cu întreagă lume văzută și nevăzută. Simbolurile brodate pe ii sunt privite ca o conexiune neîntreruptă cu natura și cu divinitatea. Astfel, în funcție de paleta cromatică și elementele cusute pe pânză, fiecare ie devine reprezentativă pentru o anumită zonă geografică, și ne dezvăluie o anumită istorisire cu tâlc.

În ceea ce privește cromatica, cel mai des întâlnite culori folosite în procesul de creare a iilor sunt roșu, violet, portocaliu, verde, negru, brun și galben. Vopselele utilizate pentru a colora firele erau de origine vegetală, și se preparau cu grijă și răbdare din diverse plante, după rețete antice, păstrate cu strășnicie de la o generație la alta. Revizitând paleta de nuanțe văratice ale iilor din diverse zone, ne-am îndrăgostit iremediabil de galbenul solar pe care îl asociem cu Sânzienele, micile bijuterii naturale din flora spontană, care ne încântă toate simțurile parfumul dulce și coloritul lor vesel.

 

Poartă cu Mândrie Elemente Folclorice în Culoarea Sânzienelor 

De ce galben? Există nenumărate motive pentru a purta această culoare văratica, prietenoasă,care are puterea de a te duce mai aproape de razele soarelui și nisipul fin al plajelor preferate, ajutându-te să-ți creionezi în minte destinația de vacanță favorită. Această nuanță solară este o metaforă a năzuinței spre lumină. Considerată un simbol al însăși vieții, tinereții și nemuririi divine, galbenul este perceput că o nuanță a veșniciei care sporește capacitatea de concrentrare, stimulează vigilența, și conduce către intimitate elevată, căldură și satisfacție sublimă.

Dacă ești în căutarea unor accesorii ce ar putea completă în mod reușit o ținută care are la bază o ie românească, îți sugerăm să-ți îndrepți atenția către dorurile purtabile IUTTA cu elemente folclorice în culoarea Sânzienelor. O pereche de balerini din piele crem, brodați cu motivul Copacul Vieții îți vor înnobila ținută de zi cu zi cu pete de culoare galbene, amintind de fragilitatea și feminitatea florilor Sfântului Ioan, din care fețele își împletesc coronițe pe care le poartă într-o serie de ritualuri puse în practică pentru a-și află sortitul.

 

Reinventează-ți Ia cu Ajutorul Accesoriilor IUTTA în Culori Solare, Pline de Energie 

 

Ca și Sanzienele, Pomul Vieții este un element totemic complex, cu valențe mistice. Acesta reprezintă legătura dintre cer și pământ, și joacă rolul de axă a lumii, trimițându-ne cu gândul la nemurire și evoluție. În acealsi timp, el poate fi interpretat și ca o conexiune a muritorilor cu lumea de dincolo, datorită crengilor sale înalte care brăzdează înaltul cerului. Același motiv poate și regăsit și pe geantile Dor de Bucovina și Pui de Dor de Bucovina, construită în jurul aceluiași simbolism.

Dacă ești în căutarea unei genți tinerești, în culori vibrante amintind de magnetismul florilor mici, dese și galbene pe care le întâlnim adesea la marginea pădurilor, nu ezită să arunci o privire la gențile din colecția Nu-Mă-Uită, înfrumusețate de o broderie cu model floral într-o cascadă de nuanțe calde.

 

 

Elegante și atât de ușor de purtat la festivalurile din această vară,  Dor de ducă, Amor Nemuritor, Orizont  si Primăvară Eternă sunt alte trei opțiuni potrivite pentru purtătoarele de doruri  dornice să-și completeze  ținuta cu accesorii ce împrumută din puterea de seducție și culorile Sânzienelor. Alege-o pe cea  potrivită ție,  și las-o să-ți pună în valoare ia, reflectându-ți totodată aprecierea pentru cele mai frumoase tradiții  și obiceiuri românești.

 

 

1

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi