Zilele sacre din perioada 7-9 Septembrie celebrează și legătura de nezdruncinat a omului cu pământul și cu divinitatea și marchează despărțirea de vară și intrarea în drepturi a toamnei – sezonul recoltelor bogate. Potrivit tradițiilor și superstițiilor care se păstrează vii în cultura populară, cei ce încep lucrările agricole în această perioadă se vor bucura se belșug și spor în casă în anul următor.

(Foto Alex Matei)
Astăzi, 8 Septembrie, sărbătorim Nașterea Maicii Domnului. Această sărbătoare nu este doar un prilej de a ne ruga pentru indeplinirea celor mai arzătoare dorințe. ci ne îndeamnă să privim în trecut spre femei care i-au purtat cu eleganță numele, lăsându-și amprenta asupra moștenirii culturale românești și transformându-se astfel într-un izvor nesecat de inspirație pentru toți creatorii de frumos care și-au propus să valorifice comorile patrimoniului țării noastre în manieră proprie.
În prag de sărbătoare, celebrăm imaginea Reginei Maria, cea mai iubită suverană a românilor
În această perioadă, rememorăm cu nostalgie episoade din viața de poveste a Reginei Maria – o eroină ghidată în viață de dorința de a face bine, de a inova, de a conduce cu responsabiltate, curaj și grație, rămasă în istorie ca cea mai frumoasă și mai influentă regină a țării noastre datorită remarcabilelor sale abiltăți diplomatice pe care și le-a pus mereu în slujba intereselor României.

Născută pe data de 29 octombrie 1875 pe teritoriul Marii Britanii sub numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, regina Maria a fost fiica principelui Alfred al Marii Britanii și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei și totodată nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii. Viitoarea regină a României, bine cunoscută pentru eleganța, determinarea și diplomația sa, și-a petrecut prima parte a vieții in comitatul Kent.
La doar 16 ani s-a logodit cu moștenitorul tronului României, iar un an mai târziu s-a căsătorit cu acesta. Cu ocazia fericitului eveniment, regina a primit în dar o cupă de argint, în prezent expusă la Muzeul Național de Istorie a României, inscripționată cu un mesaj ce reflectă primirea cu fast de care a avut parte pe teritoriul țării care a primit-o cu brațele deschise. „Bine ai venit, aleasă spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893”.

O neînfricată Regină Soldat cu nenumărate preocupări artistice
Permanent implicată în treburile țării, ea a influențat majoritatea deciziilor luate de către soțul ei, regele Ferdinand. Unii istorici merg mai departe cu această afirmație, sugerând faptul că reîntregirea României a fost posibilă datorită rolului pe care Regina Maria l-a jucat în cercurile diplomaților din Franța, unde s-au restabilit contururile lumii în anul 1918. Grație originei sale nobiliare, Casa Regală a României a devenit una dintre cele mai cunoscute și respectate din întreaga Europă.

(Foto Historia)
În timpul războiului, Regina Maria și-a asumat rolul de soră de caritate în spitalele militare, dând dovadă de curaj nemăsurat și de un altruism fără frontiere. Îmbrăcată în haine simple de infirmieră, ea a fost în permanență prezentă la căpătâiul suferinzilor, împărțindu-le alimente și medicamente bolnavilor de tifos și celor care s-au întors grav răniți de pe front în primul război mondial. Devotamentul și neînfricarea sa au făcut să curgă râuri de cerneală în presa acelor vremuri. Necunoscând frica în fața pericolelor vremurilor zbuciumate prin care a trecut, Maria a României a rămas în istorie ca Regina-Soldat sau Mama Răniților.
Însusi Constantin Argentoianu, unul dintre criticii cei mai vehemenți ai reginei i-a recunoscut meritele, conturând crâmpeie ale personalității ei complexe.
“Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine. Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești.” Constantin Argetoianu , Pentru cei de mâine: Amintiri din vremea celor de ieri

(Foto România TV)
Într-o perioadă în care prezența femeilor pe scena politică și contribuția lor la bunul mers al țării erau extrem de limitate, Regina Maria era extrem de apreciată pentru rolul său activ în această sferă. Până la moartea lui Ferdinand survenită în anul 1927, ea a fost sfătuitorul său de nădejde, făcând uz de tactul, inteligența și relațiile sale cu casele regale din toată Europa pentru a apăra și a sprijini interesele țării sale de adopție. Zelul, ingeniozitatea sa și abilitatea de a acționa ca un excelent diplomat sunt doar câteva dintre calitățile care l-ar fi putut motive pe Charles de Saint-Aulaire, ambasadorul Franței la București în acele timpuri, să facă o afirmație pe cât de măgulitoare, pe atât de șocantă. “Există un singur bărbat la Palat şi acela este regina”.
Regina inimilor, o împătimită a frumosului sub toate formele sale
Trăind într-o lume a bărbaților, Regina Maria nu a lăsat nici o clipă dragostea sa pentru frumos și propriul spirit creativ în plan secund. În perioada războiului, a scris pentru diferite ziare și a așternut pe hârtie minunatele povești pe care le spunea celor șase copii ai săi. Cea mai iubită regină a României este cunoscută ca o scriitoare de proză și poezii, dar și ca o entuziastă colecționară de lucrări de artă semnate de pictori cunoscuți ca Arthur Verona sau Nicolae Vermont.

Regina inimilor și-a găsit întotdeauna refugiul în pasiunea sa pentru frumos, reflectat în arta pe care o colecționa, în scrierile sale, în portul său și chiar în propriile grădini, create dupa modelul celor de la Buckingham și Windsor. După cum ea însăși mărturisea, în spațiile verzi pline de culoare și parfumuri alese a semănat cu drag speranțe, amintiri, dorințe arzătoare și chiar lacrimi. Trandafirii roșii English rose se numărau printre florile ei favorite, cel mai probabil pentru că-i aminteau de meleagurile natale și de copilăria ei fericită. I-au plăcut atât de mult, încât a solicitat să-i fie transpuși pe casete de bijuterii, piese de mobilier și rochii.
Inspirați de grația și eleganța Reginei Maria, am creat accesoriile care-i poartă numele
În prag de sărbătoare, ne reamintim și de dragostea reginei pentru portul românesc. Fascinată de tradițiile seculare din țara ei de adopție, regina Maria a României a purtat mereu cu mândrie costumele populare din diverse zone geografice, aducându-le în atenția întregii lumi. În onoarea unei eroine care întrunește toate atributele unei regine înzestrate cu puterea de a schimba lumea, am creat geanta, plicul si perechea de pantofi stiletto care îi poartă numele.

Contururile celor trei accesorii din piele brodată cu motive tradiționale românești au fost inspriate de eleganța, grația și dezinvoltura Reginei Maria, rămasă în istorie ca unul dintre cei mai eficienți susținători și purtători de cuvânt ai românilor. Florile atent brodate pe piele naturală evocă gingășia și prospețimea trandafirilor preferați ai reginei inimilor, în timp ce motivele folk stilizate cu rol de protecție reflectă și celebrează dragostea de nestins a suveranei pentru valorile tradiționale românești.

Dacă intenționezi să surprinzi pe cineva drag ție cu un cadou de suflet, te invităm să descoperi accesoriile Regina Maria în magazinul nostru online și să te lași cucerit de poveștile din spatele dorurilor tale preferate, scrise în prezent, la granița dintre trecut și viitor.