Cufărul Iutta

Colecția Măiastra: Creăm doruri inspirate de frumusețea unei păsări mitologice de rang regal

September 21, 2017

“Spre imensitatea văzduhului – aceasta este Pasărea mea.
Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri.
De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre.
Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: Zborul, elanul…”
Constantin Brâncuși

 

 

Tu ai visat vreodată că zbori? Nouă, din fericire, ni s-a întâmplat de câteva ori să ne crească aripi, de fiecare dată când am început să lucrăm la o nouă colecție de doruri. Ne-am hrănit creativitatea cu noi și noi idei strâns legate de felurite surse de inspirație și astfel ne-am descoperit propria cale, căpătând abiliatea de a zbura- de a ne înălța deasupra frontierelor timpului și spațiului. Așa s-a întâmplat și când am pus gânduri și emoții pe hârtie pentru a elabora o linie de accesorii atemporale, inspirate de trăirea eliberatoare pe care o experimentăm atunci când creăm.

 

 

Astfel s-a născut Măiastra- o colecție cu un farmec aparte, care evocă frumusețea și puterile nebănuite ale înaripatei cu atribute supranaturale ce i-a dat numele. Pantofii cu toc deosebit, rucsacii și gențile cu denumiri de păsări și micile accesorii din piele sunt individualizate de o broderie elaborată elaborată în jurul celor patru romburi, simboluri ale abundenței și prosperității, care reprezintă o metaforă a echilibrului desăvârșit.

 

 

 

Broderii elaborate te aduc mai aproape de ideea de armonie și echilibru-n toate

 

Aceste elemente reprezintă cele patru anotimpuri și cele patru puncte cardinale, fiecare cu semnificațiile sale pe care încercăm să le descifrăm și să le integrăm în viața noastră de zi cu zi. Nordul reprezintă calea pe care o parcurgem spre success; punctul vestic reprezintă relațiile afective pe care le stabilim cu cei din cercul nostru. Sudul este centrul creativității, al bucuriei și al romantismului, în timp ce Estul este privit ca nucleul armoniei famiale și al dragostei. Broderia de pe accesoriile din colecția Măiastra reflectă un echilibru perfect între cele patru puncte primordiale, spre care tindem pentru a ne atinge întregul potențial.

 

 

Semnul Zeiței Pasăre, motivul primordial care individualizează colecția Măiastra

 

La Iutta, celebrăm tradiții din vremuri imemoriale care ne îngăduie să pastrăm legătura cu preocupările, credințele, aspirațiile și emoțiile înălțătoare ale strămoșilor noștri. De aceea suntem permanent în căutarea unor simboluri cu atribute magice, care să fie în acord cu conceptele noastre creative. Pentru că ne-am concentrat asupra ideii de zbor, aspirație a omenirii din cele mai vechi timpuri, privită ca o trăire profund eliberatoare marcată de o bucurie fără limite, am revizitat semnul Zeiței Pasăre, element care a devenit emblema colecției Măiastra.

 

 

 

“Fiecare comunitate, de la triburi la naţiunile moderne se justifică pe sine prin recursul la origini. În toate timpurile şi în toate culturile menţionatele origini sunt preţuite mai mult decât orice altceva şi mereu reiterate şi comemorate … miturile începuturilor aduc în atenţie însăşi conştiinţa comunităţii.” Lucian Boia

 

Măiastra, colecția inspirată de aspirația către absolut

 

În vremuri de demult, oamenii apelau la semne primordiale pentru a comunica cu lumea nevăzută. Folosind propriul alfabet, aceștia înălțau mesaje spre Cer și Soare, invocându-le puterea și lăudându-le măreția. Asociată cu simbolul coloanei, care denotă verticalitate și reprezintă legătura dintre văzduh și pământ, Zeița Pasăre era venerată ca deitatea care urca sufletele la cer și ca protectoare a torsului și țesutului.

 

 

 

Potrivit superstițiilor, aceasta se arăta doar oamenilor cu suflet curat. În zile de sărbătoare, femeile purtau ii brodate cu simbolul zeiței-un detaliu plin de culoare și înțelesuri tainice, pe care l-am pus în valoare restilizându-l și brodându-l pe genți, pantofi și accesorii din piele cu influențe folk autentice. Aceeasi ființă celestă l-a inspirat și pe Brâncuși, care i-a materializat frumusețea neasemuită în Coloana Infinitului și în Măiastra.

 

Brâncuși a proiectat Păsările în văzduh tâșnind spre cer, către centrul energiei solare, destinație inaccesibilă muritorilor, unde materia își pierde greutatea. Astfel, ideea de zbor capătă noi nuanțe, devenind o metaforă a dorului de libertate neîngrădită și a aspirației noastre spre veșnicie.

 

 

Pentru zilele în care ai nevoie de un mic imbold pentru a te înălța pe culmi mai înalte și a adăuga un strop de magie și culoare clipelor tale, te invităm să descoperi piesele preferate din colecția Măiastra, realizate cu migală de artizanii noștri pentru a învăța să zbori, să te ridici deasupra cotidianului și să privești de sus lumea înconjurătoare cu calm, senitătate și sufletul plin de frumos.

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi