Casă dulce casă, Folclor în jurul lumii, Uncategorized

Cum să te bucuri la maxim de noaptea și ziua de Sfântul Andrei. Despre superstiții și cadouri

November 30, 2017

29 noiembrie, ziua dinaintea Sfântului Andrei – tu probabil alergi prin oraș după cadou pentru Andreea și, dacă tot ai dat de busuioc, ar fi amuzant să ți-l pui sub pernă. Așa ne-am gândit și noi, așa că am pregătit un mic ghid despre „Cum să profiți la maxim de noaptea versus ziua de Sântandrei”: fiecare superstiție vine la pachet cu un cadou. Stai liniștită, nu te vom pune să oferi usturoi nimănui.

 

Traista de usturoi

 Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei spune că usturoiul te apără de strigoii și spiritele rele care dau târcoale nopții. În trecut, tinerii obișnuiam să organizeze „păzitul usturoiului”, o noapte de veghe timp în care petreceau și mâncau, având în mijlocul mesei câteva căpățâni de usturoi înconjurate de tămâie și resturi de la lumânările de Paște. Acest usturoi era apoi folosit pe tot parcusul anului ca leac împotriva bolilor.

 

Rețete românești: turta de Indrei

Trebuie să recunoaștem, fiecare dintre noi are în ea acea parte girlie căreia îi surâde ideea de a-și cunoaște ursitul. Noroc de obiceiurile de Sfântul Andrei care ne arată cum să facem asta! Pe vremuri, fetele care voiau să-și cunoască viitorul, preparau în această noapte turta de Indrei. Rețeta spune că trebuie să pui apă, faină și sare, toate în cantități egale, măsurate cu o coajă de nucă. Fetele care mâncau turta urmau să îl viseze pe ursitul care venea să le aducă apă.

 

 

Ceșcuțe și pahare 

Un alt obicei care prevestește viitorul este acela în care româncele măsurau nouă ceșcuțe de apă într-un vas pe care îl lăsau la icoană. A doua zi verificau nivelul apei, iar dacă în strachină era chiar și o picătură în plus, fata respectivă era norocoasă. Tot în seara de Sfântul Andrei, femeile trebuiau să întoarcă toate oalele, cănile și paharele cu gura în jos ca să nu intre  strigoii în casă.

 

Vine iarna, te răcește

30 noiembrie reprezintă începutul iernii. Există multe superstiții care prezic cum va fi vremea în anul ce are să vină. De exemplu, se spune că dacă e lună plină și cer întunecat ori dacă plouă sau ninge, o sa vină zăpezi mari și o iarnă lungă. O altă tradiție spune că ar trebui să pui 12 cepe, pentru fiecare lună a anului, în podul casei și să le lași acolo până de Crăciun. Cepele care s-au stricat arată lunile ploioase, pe când cele care au încolțit reprezintă lunile favorabile pentru recoltă.

 

Sursă: Facebook Fundătura Ponorului – Inima Daciei

 

Petrecerea de Sfântul Andrei

Dacă nu ești o persoană superstițioasă, atunci e bine că Sfântul Andrei vine și cu petreceri. Pentru Andreea, Andra sau Anda din viața ta, am pregătit o listă de recomandări de cadouri care, cu siguranță, vor bucura până și cea mai pretențioasă prietenă.

Ce cadou mai bun poți să îi oferi dacă nu un portofel  care să îi amintească de tine mereu și care să fie alături de ea de acum încolo?

Noi credem că omul își face singur norocul. De aceea recomandăm încălțările Polaris, călăuza perfectă în aventurile de toate zilele. În plus, se zice că steaua Nordului alungă frica de necunoscut. Cine știe, poate că o pereche de ghete Iutta alungă și spiritele rele. Un alt exemplu de cadou este rucsacul din piele Ghid al Nordului, inspirat din steaua cu opt colțuri, simbol al echilibrului cosmic.

Dacă, în continuare, nu ai idee ce cadou să alegi, poți oricând să îi dai șansa sărbătoritei să hotărască. Cumpără un gift card  direct de pe site-ul nostru și nu ai cum să ratezi!

P.S: Iutta încurajează achiziționarea de cadouri „ de la tine pentru tine” – pentru că nu ai nevoie de altcineva ca să fii răsfățată.

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi