Casă dulce casă, Folclor în jurul lumii

Datini și obiceiuri de Anul Nou

December 31, 2017
read time: 4 min

New Year’s Eve resolutions, confetti și sărutul de la miezul nopții – pe toate le știm și le-am văzut și revăzut în filme și seriale. Și totuși, în România există o mulțime de tradiții, datini și superstiții despre trecerea spre noul an. Poate dacă cineva ar face un film foarte bun cu toate aceste superstiții, ar ajunge și ele arhicunoscute, nu credeți?

 

Ne-am informat, am citit și ascultat poveștile străbunilor și am făcut o listă cu câteva obiceiuri și superstiții legate de Anul Nou. Spoiler: caută-ți geanta roșie pentru că trebuie neapărat să porți culoarea aceasta.

 

1. Se spune că pentru un an îmbelșugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele  goale sunt semnele unui an sărac.

 

2. De revelion, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ şi nici nu plătesc datorii, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe şi dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva să facă acest lucru.

 

 

3. Dacă vrei să primești cât mai multe cadouri, se spune că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi.

 

4. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că pentru un nou an norocos şi plin de iubire știi în ce nuanță trebuie să te îmbraci.

 

5. O superstiție mai puțin populară zice că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare (dacă vrei să lucrezi la Iutta, poți aplica chiar acum aici). Paradoxal, dacă începi un proiect de amploare în această zi, vei avea numai ghinion.

 

6. Aveți grijă ce pantofi vă pregătiți! Dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Și cu siguranță aduce și multă voie bună.

 

 

7. Dacă superstițiile de Sfântul Nicolae nu v-au ajutat să vă găsiți ursitul, poate asta va fi mai de folos. Se spune că în seara de revelion fetele dornice de măritiș trebuie să prindă cel mai mândru cocoș și să-l pună sub o covată. În  direcţia spre care va fugi  pasărea  eliberată, se află  viitorul ales al inimii stăpânei. Nu garantăm rezultatul, dar probabil că dacă nu aveți un cocoș la îndemână, puteți încerca și cu pisica :). Cu siguranță asta (nu) o să facem noi.

 

8. Atât de Anul Nou, cât și de Sfântul Vasile, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează cel mai des în timpul anului și să o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucrul din următorul an.

 

9. Printre cele mai faimoase și iubite datini întâlnim „Căiuţii”, „Mascaţii”, „Malanca” și multe alte costume pe care le îmbracă flăcăii și tinerele la cumpăna dintre ani. Există o întreagă recuzită a urătorilor, precum costumele în culori ţipătoare, măştile groteşti și instrumentele muzicale, toate folosite pentru a alunga nălucile,temerile și spiritele malefice și pentru a începe anul plin de optimism.

 

 

10. Umblatul cu Capra, în schimb, ţine de la Crăciun până la Anul Nou. Anumite cercetări despre dansul caprei și alte manifestări de acest gen au presupus că acestea provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morții şi renașterii divinității.

 

11. În Moldova se practică umblatul cu Ursul. Un flăcău poartă pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un „ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată de un întreg alai de personaje. Pe sunetul tobelor sau pe melodia fluierului, și ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an.

 

12. În satele bucovinene, mascații umblă în cete, ei fiind costumați în urs, capră, căiuţi, cerbi, ursari etc. După lăsarea serii, merg din casă în casă până la răsăritul soarelui.

 

13. În prima zi a noului an se merge cu Pluguşorul şi cu Sorcova. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.

Noi de abia așteptăm să vedem cetele, urșii și caprele și să petrecem revelionul ca la carte. Nu suntem sigure dacă vom reuși să ne ținem de toate superstițiile și obiceiurile despre care am povestit, dar nu strică să încercăm. Să aveți un An Nou cu împliniri și multe bucurii, dragilor! 🙂

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi