Cufărul Iutta

Drumul spre Iutta. Episodul 2

February 23, 2018

Pe I.L.Caragiale numărul 7, în centrul Bucureștiului, se află toate dorurile Iutta. Acolo împachetăm cu drag produsele tale preferate, acolo ne vin idei pentru colecții noi, tot acolo stăm la șezătoare ori, când suntem norocoase, acolo ne întâlnim cu tine.

Nu există zi în care să nu vă spunem despre colecțiile Iutta, poveștile din spatele fiecărui produs, emoțiile și dorurile pe care le simțim și despre pasiunea noastră pentru românesc. Astăzi, însă, ne-am decis să te purtăm prin trăirile noastre, astăzi facem drumul spre Iutta și îți arătăm unde are loc magia.

Casa Calimachi

Pe strada Batiștei 31 se află o vilă în stil elvețian construită în anul 1895. Ne-a fascinat imediat această casă care, dacă ar avea suflet, cu siguranță ar putea scrie o carte de istorie. După câteva căutări ne-am dat seama că vila Calimachi însăși este o carte de istorie a cărei poveste o spune simpla ei prezență.

 

Unul dintre marile personaje Calimachi a fost Scarlat Calimachi, supranumit și Prințul Roșu. El a fost autorul celei de-a doua cărți de legi din această țară, însă a fost și gazetar, romancier, istoric, poet avangardist și militant al intelectualității de stânga. Pe lângă toate acestea, am aflat despre Prințul Roșu că era un romantic incurabil (exact așa cum ne place nouă). Căsătorit cu o mare artistă a Teatrului Național, Dida Calimachi, acesta îi scria iubitei lui din Paris:

„Sunt cuminte şi-ţi rezerv tot ceiace inima mea are mai bun. Nopţile mă scol şi mă gândesc la tine. […] Pe tine iubita mea te iau adesea în braţe şi te mângâi din depărtare. Te cuprind în braţe şi-ţi mângâi frumosul tău corp. Cât aş vrea să-l am şi să mă bucur cu tine. Suntem atât de strâns legaţi unul de altul.”

Mai ții minte povestea stelei cu opt colțuri? Ei bine, chiar ne-am lăsat ghidate de Axis Mundi și am ajuns să ne îndrăgostim iremediabil de vila Calimachi, o sursă de inspirație și dor.

Palatul Spayer

Am plecat mai departe călăuzite de Steaua Polară, pe care am luat-o cu noi în jurul brâului. Tot pe strada Batiștei se află Palatul Spayer, o minunăție construită în stilul Ludovic al XV-lea. Ce am descoperit? Palatul din visele noastre, transpus în realitate. Fă un exercițiu de imaginație și, pe măsură ce citești, gândește-te cum ar fi să fii gazda unei petreceri chiar în Palatul Spayer.

Construcția are trei intrări: intrarea principală, unde se opreau trăsurile cu musafiri de seamă (precum invitații din petrecerea ta imaginară), o intrare laterală, în apropierea serei și o alta în spatele vilei, care comunica, printr-o scară de marmură, cu toate încăperile. Înăuntru te pierzi printre șemineuri cu feronerii, lambriuri din lemn, coloane de marmură, policandre și tapet din mătase. Partea noastră preferată sunt, totuși, galeriile subterane care pornesc din subsolul palatului pe sub străzile din jur.

Așa-i că ți-a plăcut exercițiul acesta de imaginație?

Vila Matilda

Cu siguranță ne-am orientat bine, pentru că tot ce se află în jurul casei Iutta e plin de romantism și nostalgie. Ori, mai bine spus, de dor. Așa este și vila Matilda, construită în 1897 de un arhitect francez.

Povestea de dragoste care înconjoară această vilă este cea a Matildei Vâltoianu cu faimosul pictor Ștefan Luchian. Deși această lucrare nu este menționată în nicio biografie a lui Luchian, Petre Oprea a scris:

„Până toamna târziu, cu excepția perioadelor ploioase, Luchian a parcurs pe velociped drumul dus și întors zilnic, dimineața și seara, din șoseaua Kiseleff, unde locuia într-o spațioasă vilă” pentru a picta încăperile iubitei sale.

Casa Iutta

Poate că se va vorbi, peste ani, despre micuța casă în care ne aflăm la fel cum amintim și noi azi trecutul cu poveștile lui. „De mult, tare de mult, aici, pe I.L.Caragiale 7 se nășteau dorurile de românesc și se schițau simboluri despre flori și stele.”

 


Chiar dacă nu avem cum să ghicim viitorul, știm foarte bine ce se întâmplă în prezent. Dacă te decizi să te lași purtată în secole îndepărtate și în romanțe apuse trebuie neapărat să ne vizitezi. Și noi avem multe povești de dragoste de spus; cu fiecare produs, cu fiecare client mai apare una.

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi