Cufărul Iutta

Povestea celui mai lung internship din istoria Iutta

February 26, 2018

Am aflat multe lucruri frumoase despre Cristina: cum că a venit tocmai din Danemarca, de pe băncile facultății, pentru a se bucura de o experiența unică la Iutta; că a ținut cu tot dinadinsul să facă parte din povestea brandului cu dor de românesc mai mult decât era prevăzut inițial și că cele opt luni pe care le-a petrecut în familia Iutta au trecut mai repede ca opt zile, pline de magie, culoare și creativitate în stare pură. Și că e o maaare iubitoare de cafea! Mi-a plăcut istoria ei, așa că am invitat-o la o discuție prietenească pe Skype, care mi-a permis să văd câte-n lună și în stele prin ochii ei de copil mare, etern îndrăgostit de frumos în stilul autentic românesc, care dorește să transforme această mare dragoste în piatra de temelie a unei cariere de succes în marketing.

 

Ai venit din Danemarca, de pe băncile facultății, pentru a trăi experienta unui internship la Iutta. Ce te-a facut să te oprești la noi?

 

Mi-am dorit foarte mult să fac un internship în Romania pentru că am plecat la facultate când aveam 18 ani, deci nu avusesem niciodată ocazia de a vedea cum se lucrează acasă, cum arată industria modei și marketingul în București. A fost cel mai natural lucru să aleg Iutta. Urmăream brandul aproape de la nașterea lui și dorurile Iutta îmi apăreau ca niște obiecte cu suflet, făcute de oameni care înțeleg ce înseamnă calitatea și personalitatea accesoriilor. Pe de altă parte, din punct de vedere al business-ului, am considerat că Iutta lucrează la un nivel ce rivalizează cu ușurință competitorii din alte țări.

 

Am simțit că dorul meu de casă e alinat la Iutta și am învățat cât de mare este diferența atunci când lucrezi cu și între lucruri frumoase.

 

Durata unui astfel de internship este de regulă 9 săptămâni. Tu ai făcut parte din povestea Iutta 8 luni. Ce te-a determinat să te implici în proiectele desfășurate aici o perioadă mai îndelungată?

 

La Iutta, nouă săptămâni s-au simțit ca nouă zile. Întotdeauna aveam lucruri noi de făcut, întotdeauna implementam idei noi, cunoșteam oameni deosebiti, atât purtatoarele de dor cât și alte personaje din industria românească a modei, iar 9 săptămâni pur și simplu nu mi s-au părut de ajuns. În momentul în care facultatea mi-a confirmat că pot prelungi internshipul, n-am ezitat. Am simțit că dorul meu de casă e alinat acolo și am învățat cât de mare este diferența atunci când lucrezi cu și între lucruri frumoase.

 

 

Tema lucrarii tale de licență sustinute în Danemarca a fost relația simbiotică dintre companiile mici si mijlocii și responsabilitatea socială corporativă, pe care ai privit-o prin prisma activitățiilor desfășurate de Iutta. Cum se reflectă această experiență în comportamentul tau de cumpărare?

 

Având o educație în marketing și cunoștințe despre industria modei, știam că este o diferență de la cer la pământ între companiile mici și conglomeratele internaționale, însă teoria aceasta o cunosc mulți. Văzând cu ochii mei, atingând cu mâna mea tot ceea ce înseamnă o geanta Iutta, de la pielea de calitate la oamenii care o brodează și zilele de muncă necesare pentru a produce o singură geantă, mi-am dat seama că un obiect fast-fashion nu va avea niciodată aceeași semnificație, pentru mine cel putin, ca geanta mea Iutta pe care continui să o port cu aceeași bucurie ca în prima zi, mai nou pe străzile Londrei. Faptul că Iutta continuă o tradiție veche de secole în România, cea a broderiilor strămoșești, oferă o nouă dimensiune unui obiect pe care altfel l-aș schimba odată la câteva săptâmani.

Într-o lume perfectă, aș spune că nu-mi amintesc ultima dată când am intrat într-un magazin de fast-fashion, dar nu e o lume perfectă și ultima dată a fost ieri. Cu toate astea, în viața mea de după Iutta, cumpăr mult mai conștient și cu fiecare refuz de a purta altă geanta cred că aduc și eu o contribuție la schimbarea consumerismului obsesiv al timpurilor noastre. Aceasta este idea principală a dizertației mele – faptul că fiecare decizie a unei persoane poate influența și da naștere unei mișcări.

 

 

 

Ai lucrat la teza de licenta sub îndrumarea profesorilor tăi din Danemarca. Cum privesc ei povestea Iutta, cea a unui brand contemporan care și-a propus să deschidă cufărul de comori al propriei țări pentru a da noi forme și înțelesuri unor tradiții și valori uitate în negura timpului, reintegrându-le, astfel, în prezent?

 

 

Danemarca este o țară a antreprenorilor, așa că de la început au fost foarte receptivi la idea Iutta și mai ales la faptul că o companie mică lucrează cu meșteri locali și oferă o nouă viață simbolurilor ancestrale. Cu toate astea, momentul care mi-a ramas în suflet a fost cel în care am prezentat lucrarea și am adus cu mine trei produse din colecțiile Iutta: gențile Regina Maria și Magpie alături de un micuț portmoneu Toucan. Poți citi în ochii unuia atunci când simte o conexiune, iar a vedea asta în cineva care nu asociază imediat simbolurile Iutta cu regiunile românești demonstrează că sunt într-adevăr simboluri universale.

 

 

 

Mai stiu și că experiența detaliată de mai sus este doar o filă din povestea interacțiunii tale cu Iutta. Colaborarea ta cu brandul cu dor de românesc ți-a permis să-ți pui în aplicare talentul și cunoștiintele în nenumarate moduri. Printre atribuțiile pe care le-ai avut se numără social media, customer care și participarea la târguri și alte evenimente. Cum te-a format această experiență, ca om și ca învățăcel aflat la început de carieră?

 

As putea să dau multe exemple de momente în care simțeam cum cresc și mă maturizez ca persoană, dar îmi doresc să subliniez cum ansamblul ce formează experiența Iutta m-a schimbat profund. A contat enorm pentru mine faptul că echipa Iutta a avut încredere în cunoștintele mele și întotdeauna am simțit că munca mea este importantă, că am o serie de responsabilități care pot într-adevăr să „make a difference” – un lucru pe care multe companii nu le iau în considerare atunci când primesc un intern. Pe lângă asta, m-a ajutat și să-mi descopăr punctele slabe și să înțeleg cum pot să le compensez.

 

Care e activitatea care ți-a adus cea mai mare satisfacție?

 

Surprinzător, customer care. Spun surprinzător pentru că, bineînțeles, partea de marketing a fost cea mai satisfăcătoare professional, însă pe plan personal, nu m-am așteptat să fie interacțiunea cu purtatoarele Iutta. De fiecare dată am urmărit cum chipul lor se lumina atunci când ajungeau pe Caragiale 7 și descopereau micul univers Iutta. Pentru multe dintre ele, era prima dată când vedeau gențile în realitate, deși le urmareau pe site și social media de multă vreme.

 

Hai să vorbim puțin despre prima amintire care-ți vine în minte când te întreabă cineva despre stagiul tău de practică la Iutta.

 

Am aplicat pentru internship când încă eram în Danemarca, iar interviurile au fost pe Skype..deci, practice. Prima dată când am vazut familia Iutta în realitate a fost chiar în prima zi de lucru. Știam că nu va fi un mediu rigid și lipsit de creativitate, dar nu cred că realizam cât de apropiată aveam să devin de brand, de oamenii din spatele lui și de locul in sine. Caragiale 7 se dechidea în fata mea, mai întâi grădina, primirea caldă pe care am avut-o de la ceilalți oameni din echipa și, în final, gențile Iutta. Era prima data când le vedeam în realitate așa că mi-a fost ușor să înțeleg reacția clientelor mai târziu.

 

Daca ar fi sa-ti definesti experienta la Iutta in 3 cuvinte, care ar fi ele?

Creativitate, veselie – iar acum că nu mai sunt acolo în persoana (însă cu sufletul n-am plecat nicăieri), cu singuranță dor.

 

 

Câteva dintre pozele pe care le promovează Iutta pe social media sunt creațiile tale. Care sunt sentimentele care te încearcă atunci când îți verifici conturile de Facebook și Instagram și dai de ele?

Chiar și acum sunt uimită de faptul că oamenii reacționează atât de pozitiv la imaginile acelea. Cred că produsele Iutta sunt de vină, sincer, pentru că fotografia nu a fost niciodată unul dintre punctele mele forte.

 

Fiecare persoana care e parte din povestea Iutta, într-un fel sau altul, a dezvoltat un atașament pentru produsele care pun în prim plan tradiții românești nealterate, vechi de sute ani, readucându-le în contemporan. Care e colecția ta preferată și care sunt dorurile (gențile) tale de suflet? Dacă ar fi să alegi doar una, spre care te-ai opri?

 

Fără îndoială, geanta Magpie. Spiritual, mereu am simțit că emană libertate și feminitate, două idei care mă reprezintă. Adaug Magpie cea roșie pentru că am simțit imediat așa o conexiune pentru culoarea vibrantă, n-am ezitat deloc atunci când am ales-o. Pe de altă parte, sunt o persoană pragmatică așa că mereu am fost surprinsă de cîte lucruri, mai mult sau mai puțin utile, pot încăpea în micuța Magpie.

 

 

Caracterizează produsele Iutta în 5 cuvinte.

Dor, familie, originalitate, calitate, profunzime.

 

Relaționarea cu parteneri și clienti, crearea de conținut pentru platformele online, implicarea în sedințe foto și participarea la evenimente de profil sunt doar câteva dintre responsabilitățile pe care le-ai bifat (și îndeplinit ca la carte) la Iutta. Ce lecție te-au învățat atribuțiile tale?

 

În primul rând am învățat să prioritizez. Un defect de care Iutta m-a dezvățat în mare parte este obsesia pentru detalii fără importanță. Sigur, e bine sa fii atent și să observi lucrurile mărunte, dar în momentul în care ai atât de multe responsabilități, începi să înțelegi ce este mai important – de exemplu îmi voi aminti întotdeauna purtătoarea de dor fericită alături de care am petrecut mai mult timp ajutând-o să-și aleagă geanta favorită. La Iutta, într-adevar, simțeam că am schimbat ziua unei persoane, iar acesta era un sentiment foarte prețios pentru mine.

 

 

Acum ești in Londra, unde îți continui studiile universitare de masterat. În paralel, lucrezi pentru unul dintre cei mai cunoscuti retaileri la nivel mondial, îmbinând utilul cu plăcutul, fiindcă știu că moda este una dintre marile tale pasiuni. Cum consideri că ți-a influențat Iutta drumul pe care mergi în prezent?

 

Poziția în care lucrez acum am obținut-o datorită experienței la Iutta – am fost atât de recunoscătoare că mi s-a acordat încrederea de a avea multe responsabilități acolo pentru că m-a ajutat să înțeleg exact ce aș vrea să fac în continuare. Am ales să studiez Digital Media pentru că acolo am înțeles că practica bună se face cu ajutorul unei teorii solide și mai ales am apreciat cât de deschisă am devenit cu oamenii.

 

 

Ce i-ai recomanda unui tânăr la început de carieră care-și dorește să se dezvolte pe toate planurile în cadrul unui internship la Iutta?

 

Cel mai important lucru este să vadă valoarea fiecarei experiențe, de la cea mai mică – telefoanele lungi în încercarea găsirii unui colet pierdut – până la cele mai memorabile – pentru mine au fost probabil târgurile și conferințele. Din fiecare task va avea ceva de învățat și va câștiga o serie de calități intangibile fără să-și dea seama măcăr.

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi