Folclor în jurul lumii, Meet the designer

10 designeri internaționali care s-au inspirat din portul românesc

March 9, 2018
read time: 3 min

Zi de zi, aici, la Iutta, ne mândrim că suntem românce. Tocmai de aceea încercăm în cât mai multe moduri posibile să ducem mai departe aceste sentimente sincere. Desenăm simboluri, povestim legende, ne ținem de obiceiuri mai ceva ca bunicile noastre și, cel mai important, transmitem totul către tine.

Nu ai cum să nu fi observat iile românești care,de câțiva ani, și-au reluat locul de glorie. Și nici marii designeri internaționali nu le-au trecut cu vederea. Dacă ești curioasă să vezi cum creatorii caselor de modă faimoase au reinterpretat portul românesc și s-au inspirat  din tradițile noastre, trebuie să citești acest articol.

 

1.Yves Saint Laurent – „La blouse Roumaine” de Henri Matisse

Yves Saint Laurent s-a inspirat în 1981 din capodopera lui Henri Matisse, pictură veche din 1940. Tot el a zis că a vrut ca acea colecție să fie inspirată de tot ceea ce el iubea la acel moment. În cadrul prezentării de modă, coafurile modelelor erau făcute în același mod în care fetele de la țară își prindeau părul.

2.Tom Ford

Portul popular cu rădăcini în Făgăraș a ajuns faimos în toată lumea în 2012, atunci când Adele a apărut pe coperta revistei Vogue îmbracată într-o… ie cu motive românești. Toți criticii de modă au considerat-o o apariție de neuitat.

3.Philippe Guilet

Designer-ul francez are o colecție numită „100% in RO”, iar piesele vestimentare din aceasta conțin elemente tradiționale reinterpretate din costumația călușarilor. Ce-i drept, ajutorul lui a venit din partea Virginiei Linul și a unor femei din comuna Silva, Bistrița Năsăud. Cu siguranță ceva aparte!

4.Joseph Altuzarra

Un alt designer francez a apelat la motivele românești pentru a crea o colecție uimitoare. El deține brandul american Altuzarra și are multe piese ce se aseamănă fie cu iile românești, fie cu fustele creion cu motive etno.

5.Tory Burch

Poate că ai auzit de neînțelegerea dintre Tory Burch și reprezentanta paginii de Facebook La Blouse Roumaine. Se pare că, inițial, Tory Burch a susținut că inspirația ei a fost cultura africană, însă după și-a schimbat părerea.

6.Dior

Se pare că portul românesc este, într-adevăr, extrem de apreciat. Atât de apreciat încât cojocul binșenesc a fost „furat” de cei de la Dior și a apărut în colecția din 2017.

7.Anthropologie

Anthropologie este un brand din Statele Unite care, la fel ca noi, construiește povești, oferă experiențe unice și aduce consumatorilor săi culturi din toate colțurile lumii. Așa au ajuns și piesele cu motive românești să fie recunoscute în State.

8.Valentino

După Yves Saint Laurent, Valentino a prezentat pe podiumurile lui piese cu inspirație tradițională în 2015. Ne bucurăm tare mult că portul popular a ajuns să fie din ce în ce mai faimos.

9.Jean Paul Gaultier

Gaultier a dedicat o întreagă colecție tradițiilor românești și a fost extrem de apreciată. Voi ce părere aveți?

10.Isabel Marant

Adele nu e singura celebritate care și-a făcut apariția într-o ie. Kate Moss a fost văzută îmbrăcată într-o piesă inspirată de românesc din colecția „La Blouse Roumaine”, a designer-ului Isabel Marant. La fel s-a întâmplat și cu Anne Hathaway și Katie Holmes. 

 

 

2

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi