Casă dulce casă, Cufărul Iutta

Gospodării inedite pe care trebuie să le vizitezi la Muzeul Satului

March 12, 2018

Împreună cu primele raze de primăvară a venit și o dorință puternică de a călători. Și chiar dacă nu putem părăsi Bucureștiul , asta nu ne-a împiedicat niciodată. (Mai ții minte vacanța de o zi prin Cotroceni?) Am stat și ne-am gândit unde am vrea să mergem și instant am simțit dorul de românesc. Și ne-a ieșit ceva mult mai frumos decât ne așteptam: o călătorie în timp prin toată România.

Ne-am pus rucsacul în spate și am mers la Muzeul Satului și ne-am încântat cu povești despre minunatele case, fiecare unică în felul ei, din toate regiunile României. Mai jos am scris despre ele și de ce ar trebui să le vezi cât mai curând.

 

  • Gospodăria Chiojdu Mic, Buzău

Una dintre preferatele noastre gospodării pe care le-am găsit la Muzeul Satului a fost cea din regiunea Buzău. Casa are două niveluri și este înălțată pe o temelie din zidărie de piatră de râu. La primul nivel sunt beciurile unde se păstrau fructele și butoaiele cu țuică, iar la etaj se află încăperile de locuit. Ce ne-a plăcut cel mai mult? Prispa cu foișor din fața casei. Imediat ne-am imaginat citind o carte la umbra unui nuc.

  • Bordeiul Castranova, Dolj

Ne-a fascinat arhitectura acestui loc și istoria sa.  Satul Castranova se află în sudul țării, acolo unde ocupațiile țăranilor obișnuiau să fie agricultura și creșterea vitelor. Bordeiul cuprinde patru încăperi, toate aflându-se la ceea ce noi am numi în prezent demisol. De ce alegeau locuitorii să trăiască așa? Ei bine, am putea spune că erau obligați de condițiile social-istorice de la acea perioadă, întrucât incursiunile turcești erau frecvente și aceasta era o metodă de apărare.

  • Gospodăria Bancu, Harghita

În partea sud-estică a judeţului Harghita se află satul Bancu, o zonă de coline, bogată în păduri şi păşuni. Am fost complet captivate de poarta acestei gospodării, veche din 1873, care se remarcă printr-o arhitectură incredibil de detaliată și atent realizată. Mai mult, înăuntru am întâlnit două camere diferite, una pentru locuit și alta pentru oaspeți. Am găsit  covoare alese cu motive geometrice, feţe de pernă şi aşternuturi ţesute parcă desprinse din zestrea bunicii.

  • Gospodăria Ieud, Maramureș

O altă casă care ne-a lăsat fără cuvinte încă de la intrare! Județul Maramureș este recunoscut pentru porțile bogat ornamentate prin sculptare, cu motivul funiei şi motive geometrice, ele fiind de asemenea un simbol și un semn distinctiv. Cea pe care am văzut-o la Muzeul Satului era asociată cu nemesii, adică țăranii liberi. Casa este construită din cununi de bârne de brad,  şi are o prispă pe trei laturi, cu balustradă şi stâlp ornamentați. Ce frumos ar fi să putem sta la șezătoare aici!

  • Casa Dumitra, Alba

Aici am găsit ceea ce ne place nouă cel mai mult. (nu genți Iutta, dar pe aproape) Atât în exterior, la poarta din lemn, cât și în interiorul casei, am observat motive tradiționale precum simbolul solar în mai multe variante. Înăuntru camera era dominată de albastru, negru și roșu și împodobită cu țesături din bumbac, piese din ceremică și icoane pe sticlă. Trebuie neapărat să mergi aici!

  • Gospodăria Straja, Suceava

Direct din zona frumoasei Bucovine, la Muzeul Satului am dat peste o locuință veche din 1760. Ne-a plăcut tare mult și istoria acestui loc. Numele Straja vine din vremurile de demult când localnicii stăteau de „strajă” împotriva tătarilor, anunţând primejdia apariţiei acestora prin „ciuhe” aprinse în vârful brazilor. Am fost plăcut surprinse de căldura pe care am simțit-o înăuntru datorită țesăturilor din lână cu o cromatică aparte și a pieselor de port popular.

Dacă te-a impresionat ceea ce ți-am spus și arătat, nu ezita să vizitezi Muzeul Satului Dimitrie Gusti. Noi o să revenim cu mai multe sugestii, pentru că de abia am început!

 

*Informațiile și pozele au fost preluate de pe site-ul oficial www.muzeul-satului.ro.

 

1

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi