Cufărul Iutta, Folclor în jurul lumii

Motive românești care aduc primăvara

March 5, 2018
read time: 4 min

De câteva zile ne tot gândim cum să aducem zilele însorite de primăvară mai repede în București. Numai de-ar exista un joc al paparudelor și pentru asta. Totuși, nouă ne-a venit o idee și sperăm să funcționeze. Vom invoca primăvara prin colecția Nu-mă-uita!

Cu siguranță legendele, poveștile de dragoste, Mihai Eminescu, Zâna florilor și vechile simboluri românești îți vor aduce căldura în suflet.

Legende românești despre floarea de nu-mă-uita

 

Floarea de nu-mă-uita are în jurul ei multe legende. Se spune că la facerea tuturor celor de pe pământ, Zâna Florilor a căutat câte un nume pentru fiecare floricea. Cumva, a uitat de una, de a noastră. Așa că ea se retrase lângă un pârâu, suspinând. Când Zâna Florilor o auzi, îi spuse că numele ei va fi „nu-mă-uita”, pentru ca nimeni să nu mai uite de ea.

O altă legendă românească din folclorul creștin povestește că lui Dumnezeu îi mai rămăsese doar puţin albastru pe când împărţea culori florilor, așa că a-ntrebat-o pe floarea de nu-mă-uita, ultima pe listă, dacă ar vrea o nuanță mai deschisă. Floarea a fost mulțumită și așa, iar, ca răsplată, Dumnezeu i-a dăruit şi puțin galben, luat din razele soarelui. Și bine a făcut, pentru că așa au apărut dragele noastre genți din piele brodată.

Ce simbolizează floarea de nu-mă-uita?

Floarea de nu-mă-uita este răspândită peste tot în lume. Numele ei vine din limba franceză -ne m’oubliez pas- și a fost întâlnit pentru prima dată în anul 1532. Sensul ei însă vine din spațiul german, unde existau foarte mulți bărbați cu ochii de culoare albastră. Așadar femeile purtau la piept aceste flori, pentru a-și aminti de iubiții lor.

Pentru mulți, floarea de nu-mă-uita este și simbol al dragostei. O poveste din epoca medievală amintește de un cavaler, domnița lui și florea de nu-mă-uita. Cei doi îndrăgostiți se plimbau pe malul Dunării, când tânăra zări pe o insulă din mijlocul apei floricelele albastre. Cavalerul, vrând să-și arate iubirea, se aruncă în apă și reuși să le culeagă. Dar când mai avea puţin până să ajungă la mal, fu tras de un vârtej. Cu ultimele puteri, izbuti totuși să arunce buchetul pe mal, strigându-i iubitei „Nu mă uita!”.

 

 

În simbolistica florilor, nu-mă-uita e sinonimă amintirii, fidelității, prieteniei devotate și iubirii eterne. După cum îi şi spune numele, floarea se oferă sau însoţește darurile în speranţa ca acela care le-a dăruit să nu fie uitat. La noi, nu-mă-uita este floarea oficială a Zilei Naționale a Bunicilor. 

 

În toată lumea există tradiții legate de această floare. În Newfoundland ea este purtată pentru a aminti de cei care au murit în Primul Război Mondial. Mai mult, masonii folosesc floarea de nu-mă-uita în memoria victimelor căzute în timpul regimului nazist. De mult se credea că această floare avea puterea de a proteja împotriva vrăjilor și era un simbol al norocul. De aceea regele Henri al IV-lea a folosit floarea ca talisman norocos pe timpul exilului, pentru ca mai apoi să devină un simbol cunoscut pretutindeni.

 

Toate semnificațiile cu care este asociată această floare magică își au izvorul din realitate. Floarea de nu-mă-uita are și calități medicinale, pe care oamenii le-au descoperit de la începutul timpurilor și care încă mai sunt folosite.  Infuzia de nu-mă-uita are un puternic efect antiinflamator și se folosește la tratamente în zone sensibile, precum spălături contra inflamației urechii sau ca loțiune pentru ochi. V-am mai povestit noi despre ritualuri de înfrumusețare pe care le foloseau bunicile noastre. Ei bine , floarea albastră are și proprietăți de calmare și de relaxare.

Motive tradiționale brodate pe gențile Iutta

 

Un motiv eminescian ne-a oferit inspirația necesară materializării colecției Nu-Mă-Uita, individualizată de o cascadă de flori migălos brodate-n piele naturală.

 

Înc-o gură – şi dispare…
Ca un stâlp eu stam în lună!
Ce frumoasă, ce nebună
E albastra-mi, dulce floare!

– Mihai Eminescu, Floare albastră

 

La Iutta, realizăm faptul că broderiile nu sunt doar emblema unei tendințe pasagere. Arta de a lăsa un mesaj generațiilor următoare folosind acul și ața nu doar bucură ochiul, ci creează legături de nezdruncinat cu trecutul, cu tradiții care nu pot fi nici uitate, nici trecute cu vederea, cu obiceiuri care încă se păstrează cu sfințenie în popor și nu în ultimul rând, cu noi înșine.

 

Acum că ți-am povestit despre Nu-mă-uita, nu vrei să o primești direct în viața ta? În luna martie împrăștiem bucurie de primăvară. Trebuie doar să introduci codul SPRING10 pe www.iutta.ro la finalul comenzii și vei primi o reducere de 10% la dorurile noastre.

 

1

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi