Cufărul Iutta

Ce poți face de Ziua Universală a Iei

June 24, 2018

Printre piesele noastre vestimentare preferate pe primul loc se află ia. Acest simbol al dorului de românesc ne fascinează prin broderiile sale și prin autenticitatea lucrului simplu, făcut din iubire. Și imediat avem ocazia să o sărbătorim! Pe 24 iunie este Ziua Universală a Iei și suntem nerăbdătoare să îți spunem ce poți face ca să te bucuri la maxim.

 

Poartă-ți ia cu mândrie

 

Fără doar și poate, cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce iei este aceea de a o purta cu mândrie. Poți să alegi un model tradițional, (poate chiar o ie cu poveste primită de la bunica) ori o reinterpretare mai modernă a acestui simbol național, cum sunt piesele vestimentare făcute de Lana Dumitru.

 

Adrian Oianu, despre care am mai scris, dar care ne-a cucerit cu viziunea lui asupra identității românești, este o alegere ideală. De asemenea, iile de la Blouse Roumaine sunt lucrate cu multă atenție la cooperative meșteșugărești sau de către artizani particulari, așa că le recomandăm cu drag.

 

 

Asorteaz-o cu un dor de românesc

 

Am scris până acum despre o mulțime de ocazii, evenimente și locuri în care poți purta dorurile noastre: la o petrecere de seară, o excursie pe munte, o primă întâlnire, o ședință la birou ș.a.m.d. Mare ne-ar fi bucuria dacă te-am vedea asortând broderiile noastre cu o ie pe 24 iunie.

 

 

Dacă ar fi să recomandăm câteva produse din colecțiile noastre, probabil am spune … toate! Știm că ar fi cam general, așa că îți propunem o selecție de genți, pantofi și accesorii pe care le poți găsi la reduceri pe www.iutta.ro: balerinii din piele brodată, geanta Colul Morii, rucsacul Ghid al Nordului, pantofii cu broderie Măiastra și neapărat brățara Coarnele Berbecului.

 

 

 

Mergi la Târgul de Sânziene

 

La Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” are loc un eveniment ce se anunță a fi tare simpatic și al cărui nume ne place foarte mult – “La porțile Soarelui. Sânzienele”. Acesta se va desfășura sâmbătă și duminică și cuprinde un târg al meșterilor populari, cu produse tradiționale, momente de cântec și dans popular, dar și ateliere de confecționat coronițe din flori de sânziene.  

 

 

 

Dacă ți-au plăcut articolele noastre despre ierburi uitate, atunci avem încă o veste bună. Duminică, de la ora 11.00, poți participa la un tur ghidat al plantelor de leac susținut de inginerul Petre Biolan. În aceeași zi, începând cu ora 14.30, va avea loc spectacolul ansamblului Vatra Harmanului, prin care este reconstituită atmosfera sărbătorii de Sânziene. Noi de abia așteptăm!

 

 

 

Ia românească în pictură

 

Cea mai renumită interpretare a iei românești în pictură o regăsim în creațiile lui Henri Matisse. Intitulată „La Blouse Roumaine“, această cunoscută pictură este un omagiu adus identității românești, dar și feminității românești. Există, totuși, o mulțime de alți pictori care surprind esența iei în tablourile lor. Constantin Daniel Rosenthal și Theodor Aman sunt doar doi dintre ei. Acești pictori au fost cei care au făcut din ia românească simbolul României revoluţionare de la 1848 sau a Unirii principatelor din 1859. De Ziua Universală a Iei poți  merge în vizită la Muzeul Național de Artă din București și să le admiri operele.

 

 

Stânga: Constantin Daniel Rosenthal – România Revoluționară. Dreapta: Theodor Aman – Unirea Principatelor

 

 

Regina Maria

 

Deși era mare fană a modei pariziene și provenea dintr-o cultură diferită de cea românească, regina s-a dovedit a fi extrem de fascinată de portul național românesc (încă o dovadă a frumuseții motivelor tradiționale pe care le iubim atât de mult). În călătoriile pe care le făcea în ţară, suverana apărea îmbrăcată în costume populare din diverse zone, pe care cu siguranță le-ar fi asortat cu dorurile noastre. Ea apare în foarte multe fotografii purtând aceste costume populare aparte, ţesute uneori cu fir de aur sau de argint.

 

 

 

De Ziua Universală a Iei îți recomandăm să te aventurezi în viața Reginei Maria. Ea a scris trei volume autobiografice sub numele „Povestea vieții mele”. Vei fi surprinsă să descoperi pasiunile, provocările și aventurile unei vieți regale.

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi