Călator cu dor, Casă dulce casă

Design românesc. Un han, o casă de la țară, un studio și o pensiune săsească

June 27, 2018

De fiecare dată când trecem pe lângă o casă, un bloc, o clădire care ne atrage atenție, instant ne cuprinde o curiozitate. Ne imaginăm cum arată în interior, cum ne-ar plăcea nouă să fie și cum ar fi viața noastră dacă am trăi acolo. Ca să ne potolim puțin curiozitatea, astăzi pătrundem înăuntru (chiar dacă numai virtual, pentru moment) și ne înconjurăm de influențe românești, obiecte cu suflet și aranjamente speciale.

 

Hanul Balaban

 

Pe-un picior de plai, undeva în vârf de deal, se află Hanul Balaban. Deși respectă estetică tradițională românească, hanul a fost construit recent, după planurile unei case vechi de aproape 100 de ani obținute de la Muzeul Astra, din Sibiu. Materialele au fost prelucrate manual, iar cablurile electrice au fost îngropate în pământ, tocmai pentru a se păstra autenticitatea locului.

 

 

Frumusețea zonei Branului și spiritul românesc sunt extraordinare. Din când în când, dealurile sunt „cucerite” de turme de oi sau de vaci și, pentru că hanul nu are garduri, nu e suprinzător să vezi un cioban mulgând vaca la 100 de metri de tine.

 

Sursă: Igloo

 

Interiorul e chiar mai frumos decât ne-am putea noi imagina. Lucrătura artizanală și detaliile atent finisate alcătuiesc încăperi de poveste. Chiar și clanțele metalice ale ușilor sunt lucrate ca în trecut, una dintre ele a fost chiar preluată de la o ușa veche din Harghita. „Cheia frumuseții traiului străvechi”, așa cum au descris cei de la Designist, se află în aceste încăperi cu var alb, scânduri din lemn, cuptor tradițional; „le simți ca o prelungire a ta în exterior, firească.”

 

Sursă: Igloo

 

Casa Mică de la țară

 

 

 

La câțiva km de București, dăm peste Casa Mică de la țară. Acesta este un proiect al designerulului Alina Alexe de la Studio Decoraktiva, o iubitoare de românesc exact ca și noi. Astfel, ea a recondiționat o casă veche, păstrându-i esența tradițională. Atât exteriorul, cât și interiorul a prins contur sub îndrumarea Alinei: ușile au fost restaurate și pictate turcoaz, iar obiectele contemporane încadrate perfect în decorul românesc.

 

 

 

 

Sursă: adelaparvu.com

 

Apartament Art

 

În fosta recepție a unei pensiuni de pe strada Cetății, din Cluj-Napoca, găsim un studio ce spune povestea istoriei Clujului prin obiecte cât mai diversificate. Într-un interviu acordat pentru Designist, Doru spunea că:

“Patul este făcut din grinzi pe care le-am recuperat dintr-o fostă fabrică de porţelan ce se demola în Cluj. Masa din micul dining este un fost banc de lucru de tâmplar. Corpul din bucătărie, cu chiuvetă şi plită, este o masă de lucru (de la orele de Atelier) de la un liceu din centrul vechi al oraşului. Bufetul şi biroul sunt foarte vechi şi le-am păstrat în mare parte aşa cum le-am găsit: vin de la o doamnă care s-a plictisit de ele şi mi-a spus că au în jur de 200 de ani.”

 

 

În studio nu există televizor, dar poți găsi destule cărți, în mai multe limbi, dar și un leagăn. Lavoarul este din lemn pietrificat, iar accentele industriale și cele comuniste se combină perfect cu cele tradiționale românești.

Doru reinterpretează și recondiționează toate aceste obiecte cu poveste și face asta ca job full time. Pe www.reconditionaremobilier.ro poți vedea mai exact cu ce se ocupă și ce piese a mai salvat Doru.

 

 

Pensiunea Viscri 125

 

 

Despre Viscri și tradiția de acolo am mai povestit. Astăzi, însă, pătrundem într-o pensiune săsească autentică. Ceea ce înainte era doar o casă părăsită de 12 ani, s-a transformat acum într-un popas care cucerește oaspeții de pretutindeni. Balustradele scării de stejar sunt contravântuirile de la vechea şură, iar în băi s-a folosit piatra naturală. Decorul este inspirat de dorul de românesc și este baza acestei experiențe unice. Pozele vorbesc de la sine. 

 

 

 

P.S: Vom reveni cu o listă de pensiuni, conace și alte locuri din România unde te poți caza și unde vei avea parte de o experiență românească autentică.

 

*Informațiile despre Hanul Balaban și Apartment Art au fost preluate de pe designist.ro. Drepturile de autor de la Featured Image îi revin Adelei Pârvu. Mulțumim!
0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi