Cum ar fi dacă ai putea să vezi nunta străbunicilor tăi? Dar să simți povestea de dragoste a bunicilor tăi? Acestea sunt întrebările pe care și le-a pus Patricia-Marina Toma, fondatoare proiectului Fiii Marinului. Mai mult decât atât, ea a și găsit un răspuns la aceste întrebări.
Un proiect cu dor de românesc
Acum trei ani, Patricia Toma, o tânără studentă în Cluj, a început un proiect de suflet în micul ei sat din Sălaj, Marin. Întocmai datorită dorului de românesc, ea s-a decis să lupte pentru păstrarea vie a tradițiilor locale și pentru toată frumusețea a ceea ce obișnuia să fie. A înființat o pagină de Facebook intitulată Fiii Marinului, iar restul a venit de la sine.

Fascinată de obiceiurile românești și de poveștile de dragoste spuse din mamă-n fată, Patricia a ținut morțiș să reconstituie prin imagini nunta străbunicilor ei. Iar dacă ar fi avut camere de filmat, nunta Licuţii cu Petre Stropii ar fi arătat exact așa cum a surprins-o strănepoata lor. Pregătirile pentru nuntă au durat o lună, iar invitații au fost 300 la număr. Bineînțeles, toți îmbrăcați în straie populare.
“Undeva la 1000 de euro au fost costurile nunţii. Dar eu nu mi-am ţinut majoratul şi nunta a fost undeva la o zi după ce am împlinit eu 19 ani. Şi atunci, am zis că o să fie un cadou de majorat, cu un an mai târziu” a declarat Patricia, conform Observatorul.



Iuanea lu` Fiţ şi Floriţa Petrii Stropii
Un an mai târziu după nuntă, Patricia a continuat cu o altă poveste de dragoste, cea a bunicilor ei. Așa a apărut “Zilele AuGust la Marin”, un eveniment care promovează și menține obiceiurile românești vii. Pentru a pune în scenă povestea lui Fiț și a Floriței s-au mobilizat mai mulți tineri, dar și bătrâni, din sat. Totul a avut loc în curtea casei-muzeu din Marin, acțiunea fiind plasată în iarna anului 1960.

„Potrivit tradiţiei satului sălăjean al acelor vremuri, feciorii întorşi din armată – situaţie în care se afla şi Iuanea lu` Fiţ – erau buni de însurătoare. În aceste condiţii, tânărul îi propune fetei pe care o curta încă dinainte să meargă în cătănie să-i devină mireasă. Considerând că are o vârstă prea fragedă pentru măritiş – 17 ani, Floriţa Petrii Stropii îi cere să mai aibă puţină răbdare. Hotărât să se aşeze la casa lui, cu atât mai mult cu avea “voioajele” necesare pentru a ridica o casă, Iuanea se “încredinţează” logodeşte pe rând, cu Anuţa, apoi cu Ileana, însă niciuna dintre relaţii nu rezistă. Dezamăgit, tânărul îşi încearcă din nou norocul la prima lui iubită, Floriţa, acceptând, în cele din urmă, să aştepte cu nunta până în următorul an.” *



Iubirea de Dragobete
Cucerită de autenticitatea poveștilor de iubire românești, Patricia Toma a reînviat tradițiile și de Dragobete. Prin promovarea gastronomiei și a artizanatului, fetele și femeile din sat au devenit tot mai implicate în proiectul Fiii Marinului. Așa au ajuns localnicii unui sat din Salaj să facă o călătorie în timp, înapoi de Dragobete.



Zilele AuGust la Marin
A treia ediție a acestui eveniment a fost chiar în luna aceasta, de pe 20 și până pe 22 iulie. Ce s-a întâmplat acolo? Ei bine, oamenii au degustat plăcintă cu cânepă, pită pe vatră și frunză de șelată, pită cu prune, mălai , mălai dulce (adică cel cu prune), vărzar și cozonac. Au avut loc ateliere de cusături, pictură de personaje mitologice românești, confecționare de muruni, împletituri și modelaje din lut. S-a auzit muzică arhaică, s-a stat în jurul focului, s-au vizionat filme românești și s-a jucat o scenetă din viața unui țăran. Pe scurt, s-a alinat dorul de românesc.

Fiii Marinului
Primul pas pe care l-a făcut Patricia Marina-Toma a fost o pagină de Facebook. Ea a început să surprindă micile detalii din viața satului Marin și să le promoveze. Noi ne-am uitat pe pagină și ne-a plăcut atât de mult încât am făcut o selecție de poze preferate. Le găsești mai jos.







*Citat preluat din www.adevarul.ro