Cufărul Iutta

Regina Maria și moda regală

July 18, 2018
read time: 5 min

Ne plimbăm pe bulevarde, ne pierdem pe străduțe ascunse, ne intimidează palatele de pe Calea Victoriei și ne fascinează vilele dintre blocurile de cărămizi. S-ar putea spune despre noi că suntem niște visătoare incurabile. Și așa este! Iar astăzi, la 80 de ani de la trecerea ei în neființă, vorbim despre o majestate: Regina Maria. 

Pentru că Iutta înseamnă povești și dor de românesc, vrem să mergem împreună într-o călătorie în trecut. Ce spui?

 

Regina Maria și eleganța regală

 

De mici ne dorim să devenim prințese și regine și ne imaginăm în rochii cu trenă, plimbându-ne prin încăperile unui castel de vis. Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, dar și mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. S-a căsătorit la 17 ani cu printul moștenitor Ferdinand, în decembrie 1891. Imediat după a început o viață plină de iubire, pasiune, bunătate și stil, despre care s-ar putea face un serial la fel de reușit precum The Crown.

 

 

 

Principesa Maria era considerată una din cele mai splendide femei din Europa. Era inteligentă, nobilă în atitudini și întruchipa idealul romantic al oricărui bărbat. Iar toate aceste calități se observau și în stilul ei vestimentar, care era la fel de apreciat precum cel a lui Meghan Markle și Kate Middleton în ziua de azi.

 

Regalitate reinterpretată

 

În ciuda regulilor vestimentare extreme care i-au fost impuse, regina Maria a reușit să-și transpună noblețea în toate ținutele ei. Inspirată de moda pariziană de la vremea respectivă, ea și-a creat un stil propriu care o deosebea de toate celelalte prințese. Ştefania Ciubotaru, doctor muzeograf la Muzeul Naţional Cotroceni, spune:

„Încă din tinereţe (de la venirea în România), regina Maria a căutat să fie în pas cu moda vremii. Astfel, împreună cu sora sa Ducky (care o vizita des la Bucureşti), regina îşi amintea că aveau întotdeauna grijă ca rochiile, mantalele şi umbrelele să alcătuiască împreună o plăcută armonie.”

 

 

 

 

Creatori de modă internaționali, o sursă de inspirație

 

Totodată, trebuie să ne amintim că industria modei de la vremea respectivă se afla pe culmi înalte. Mari creatori de modă, precum Jean Patou, Paul Poiret, Madame Louise Chéruit și Coco Chanel, puneau în aplicare imaginația debordantă a reginei și construiau pentru aceasta ținute avangardiste, dar maiestuoase. Bineînțeles, să nu uităm de impunătoarele bijuterii Cartier, unele dintre care pot fi vizionate la Muzeul de Istorie al României.

 

 

 

„Început de zi obişnuit, cu croitorese, modiste, cizmari. M-am hotărât să-mi fac câteva rochii la Cheruite, o casă unde obişnuia Ducky, mai demult, să se îmbrace, de un gust rafinat. Mi-au plăcut modelele lor, sunt genul pe care o femeie «cu forme» şi-l poate permite, dar nu vreau să comand decât strictul necesar, nimic în plus. Apoi, împreună cu Mignon, ne-am dus la croitorul ei să comandăm două taioare, unul albastru închis şi unul cafeniu, foarte închis, cele mai simple linii posibile, la preţuri decente. De acolo am mers puţin pe străzi şi ne-am distrat intrând în diferite magazine. Am cumpărat o adorabilă pălăriuţă din petale de trandafir, de culoarea creveţilor, rotundă ca un turban, care îmi atrăsese atenţia acum câteva zile şi pe care am vrut-o pentru supeul din această seară”, scria regina pe 28 iunie 1920 în jurnalul ei.

 

 

 

Stilul flapper, recunoscut prin tunsorile scurte, rochiile în linii drepte, cu talia coborâtă, cu lungimea până la mijlocul gambei și pălăriile mici decorate cu paiete, a fost adoptat și de regina Maria. Totuși, prin atitudinea ei puternică și nonconformistă a reușit mereu să-și păstreze noblețea și regalitatea, în ciuda tuturor criticilor.

 

 

 

 

Costumul popular românesc, adorat de regina Maria

 

Deși era mare fană a modei pariziene și provenea dintr-o cultură diferită de cea românească, regina s-a dovedit a fi extrem de fascinată de portul național românesc (încă o dovadă a frumuseții motivelor tradiționale pe care le iubim atât de mult). În călătoriile pe care le făcea în ţară, suverana apărea îmbrăcată în costume populare din diverse zone, pe care cu siguranță le-ar fi asortat cu dorurile noastre. Ea apare în foarte multe fotografii purtând aceste costume populare aparte, ţesute uneori cu fir de aur sau de argint.

 

 

 

 

Accesorii regale

 

Dat fiind că Iutta a apărut mai târziu, regina Maria a trebuit să își accesorizeze ținutele cu bijuterii. Colierul din perle era preferatul ei și îl purta deseori cu costumul popular. Cerceii, brățările, colierele sau podoabele pentru coroană, aproape toate aveau perle. Un alt accesoriu predominant în garderoba suveranei a fost pălăria supradimensionată.

 

 

 

 

 

Care dintre noi nu a purtat vreodată o diademă sau o coroană (în categoria asta intră și cele din hârtie sau plastic cu care ne jucam când eram copii)? Și care dintre noi nu a visat la o coroană adevărată? Ei bine, dacă ar fi să primim una, ne-am dori ca aceea să fie coroana reginei Maria. Modelul a fost inspirat de cel al doamnei Despina, soția lui Neagoe Basarab, și realizat după schițele pictorului Costin Petrescu. Ea a fost lucrată în stil bizantin de Casa de bijuterii Falize din Paris. Pe laterale se află câte un pandantiv, cu câte un disc de care atârnă trei şiruri de mărgele, terminate cu o cruce gamată.

 

 

 

 

Despre stilul reginei Maria s-ar putea scrie la nesfârșit. Noi însă ne simțim extrem de inspirate, așa că în loc să scriem, ne punem pe fapte. Cine știe cu ce te mai surprindem!

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi