„Nu există prieten la fel de loial ca o carte”, a spus Hemingway. Magpie și Puffin n-ar fi întocmai de acord, însă un lucru e sigur: avem nevoie de cărți. Ne place să citim și deseori ne pierdem în paginile unui SF sau a unui roman de dragoste din anii 20. Din păcate, pe lista noastră de așteptare avem o mulțime de cărți pentru care, se pare, nu prea găsim timp. Luna august, totuși, pare perfectă pentru a ne satisface poftele intelectuale. Așadar ne-am decis să împărtășim cu tine cărțile care ne vor ține ocupate în august. (și dorurile cu care se asortează, bineînțeles)
Culorile și viața lor secretă, de Kassia St Clair

Totul a început de la pasiunea pentru istoria modei și admirația față de culori. Kassia St Clair, o scriitoare britanică, a scris o mulțime de articole pentru revista Elle Decoration; fiecare despre câte o culoare, despre beneficiile ei și ce impact au asupra noastră. Așa a luat naștere cartea Culorile și viața lor secretă, o carte cu povești bizare, amuzante și captivante care se îmbină cu religia, arta, istoria, dar și cu multe culturi aparte. Este întocmai genul de carte pe care o ții aproape și din care, uneori, mai recitești câte o poveste sau un pasaj. Așadar, dacă atunci când stai la plajă te întrebi care e istoria culorii albastru, cartea aceasta te va lumina. Pune-o în Dor de ducă și fugi la mare.

Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu

Sursă: www.coolturamall.ro
Fii pregătită să mergi în două vacanțe, pentru că asta îți va face această carte. Simona Antonescu este scriitoare de romane istorice și reușește întotdeauna să surprindă autenticitatea trecutului în poveștile ei. Hanul lui Manuc este o călătorie în Principatele Române în epoca fanariotă și în Bucureștii hanului lui Manuc. Fiecare pagină vine cu o întâlnire cu personaje de legendă, inclusiv cu celebrul personaj folcloric Pazvante Chioru. Puternic și memorabil, acest roman încape perfect în rucsacul Călător sub Stele.

Zaraza, de Andrei Ruse

Trecem din perioada Principatelor Române direct în minunatul interbelic, în romanul Zaraza de Andrei Ruse. „Zaraza este povestea unui București de altădată, în care bărbații purtau o floare la rever și briantină în păr și în care femeile erau cochete și frumoase fără să fie vulgare, chiar și atunci când se întâmpla să fie prostituate” a scris Andreea Tănase. Și, într-adevăr, așa și este. Mai presus de toate, însă, Zaraza este despre cel mai de succes dizeur pe care l-a avut România vreodată, Cristian Vasile. El este cel care ne-a dăruit cântece precum ”Zaraza”, ”Iubesc femeia” sau ”Pe boltă când apare luna” și pe care putem, acum, să-l cunoaștem atât de intim. Fie că ești la mare sau la munte, acasă sau afară, sau fie că îți plac cărțile clasice sau cele ușoare, nu ai cum să nu fii cucerită de misterul și parfumul din Zaraza. Pune-o în Dor de Maramureș și ține-o aproape.

Lumea Sofiei, de Jostein Gaarder

Am reușit să termin Lumea Sofiei de curând și pot spune că a fost o călătorie fascinantă. Cartea conține o istorie a filosofiei, însă nu așa cum te-ai aștepta. Totul este povestit Sofiei, o fetiță care începe să se confrunte cu marile întrebări ale lumii și care este ghidată de un „profesor” de filosofie. Stările și emoțiile din Lumea Sofiei se schimbă de la capitol la capitol și pofta și curiozitatea se intensifică pe măsură ce trec paginile. Dacă nu ai citit încă această carte, trebuie neapărat să o faci. Așa crede și Puffin.

Leonardo da Vinci, de Walter Isaacson
„Dar chiar și atunci când era absorbit de analiza cerului albastru, știința lui nu era un demers separat de artă. Împreună, ele au servit pasiunii sale călăuzitoare, aceea de a ști tot ce se putea ști despre lume, inclusiv care este locul nostru în ea.” Acest fragment scris de Isaacson într-una din minunatele lui biografii ne arată, atât de ușor și simplu, de ce trebuie să citim această carte. Povestea lui Leornardo da Vinci este, fără doar și poate, fermecătoare, însă modalitatea în care Walter Isaacson o culege și ne-o transmite nouă, cititorilor, creează o emoție și o intensitate de nedescris. Așa că nu uita să împachetezi această capodoperă alături de geanta bicoloră Nu-mă-uita atunci când pleci în vacanță. A, și în caz că te întrebai, această cartea face parte din lista recomandărilor lui Bill Gates pentru această vară. Asta spune ceva, nu?
