Folclor în jurul lumii

Loc cu dor de românesc. Satul Meșteșugurilor din Comana

September 4, 2018
read time: 4 min

În fiecare zi noi sărbătorim românescul, fie prin broderii, povești sau obiceiuri demult uitate. Și tocmai de aceea ne bucurăm atât de mult când vedem alți oameni care apreciază și promovează valorile și tradițiile românești. La doar 30 de km de București am descoperit un loc cu un adevărat dor de românesc, Satul Meșteșugurilor. Ce se întâmplă acolo?

 

Dor de românesc în Comana

 

Lăsăm Bucureștiul în urmă și facem o excursie în Comana, locul unde îți vei găsi alinarea și pacea sufletească. Cel puțin așa a fost cazul la noi, însă suntem sigure că orice iubitoare de doruri va simți la fel. Satul Meșteșugurilor „este o idee pusă în slujba meșteșugurilor, a comunității și a celor care caută nostalgia vremurilor de altădată cu frumusețea, tainele și bucuria lor.”* Pe scurt, frumusețea trecutului întruchipată în prezent.

 

Totul a început de la iubirea de românesc, de la doi oameni simpli care și-au dorit să reînvie tradițiile populare și să păstreze autenticitatea românească. Așa a luat viață Satul meșteșugurilor, prin Dana și Ion Georgescu. Acum satul este deschis vizitatorilor și oferă o mulțime de posibilități de reconectare cu trecutul: ateliere de olărit, de lemn, de țesut și multe altele. Noi ne-am îndrăgostit de acest loc!

 

 

Atelierul cu rost

 

Așa cum este prezentat și pe site-ul lor, atelierul cu rost este dedicat țesutului, cusutului și brodatului. Poți să îți dai seama foarte ușor de ce am fost atrase în primul rând de acest atelier. (și cu siguranță poți să-ți dai seama și de cât de entuziasmate am fost!) El este numit așa de la rostul care trebuie realizat în timpul țeserii la războiul de țesut, o poveste care ne-a plăcut la nebunie.

Dacă ești la fel de atrasă de această idee ca noi, atunci avem încă o veste bună. Pe 17 septembrie începe cursul de țesător manual, acolo unde vei învăța toate etapele de realizare ale unei țesături, de la urzit la țesutul propriu zis. Sună interesant, așa-i?

 

 

 

La Păpurești

 

Te-ai gândit vreodată cât de frumoasă poate fi prelucrarea papurei? Ei bine, acum poți să afli La Păpurești. La fel ca multe alte minunate tradiții, meșteșugul prelucrării papurii și-a pierdut popularitatea de-a lungul vremii. Noi putem să vă garantăm că e o plăcere să împletești papură, așa cum se făcea demult. În plus, traistele din papură arată foarte chic și se asortează foarte bine cu balerinii din piele Iutta.

 

 

Fierăria Luca

 

Bate fierul cât e cald! Asta poți să faci în Satul Meșteșugurilor, la Fierăria Luca. „Să vii și să vezi cu ochii tăi forja în care se încinge fierul, apoi să asiști la modelarea și transformarea lui, reprezintă momente spectaculoase care te fascinează și te ajută să ai o viziune mai completă asupra meșteșugului.” * Noi încă nu am încercat, dar e pe to-do list.

 

 

 

Olarniţă

 

Pentru niște iubitoare de ceramică așa cum suntem noi, atelierul de olărit și modelaj ceramică a fost întâmpinat cu mare mare bucurie. Mai trebuie încă să ne perfecționăm într-ale olăritului, însă cu siguranță ne vom aduce aminte de Satul Meșteșugurilor. Recomandăm cu mare inimă Olarnița. Trebuie să ne arăți ce ți-a ieșit!

 

 

 

Atelier de lemn

 

Bineînțeles că nu lipsește atelierul de lemn. În timp ce te plimbi prin sat, poți admira munca meșteșugarilor de la atelierul de lemn. Stâlpii, ferestrele, ușile, peretele și podeaua din felii de lemn sunt o dovadă a iubirii față de românesc. Imediat după poți merge și face și tu un mic scaun sau o căsuță pentru păsărele din lemn. Frumos, nu?

 

 

 

Cuhnia brâncovenească

 

Fie că alegi să olărești sau încingi fierul, trebuie să îți închei ziua cu o vizită la cuhnia brâncovenească. Dacă tot se zice după muncă și răsplată, noi ne-am luat răsplata în bucate românești gătite autentic. Poți să te răsfeți cu un ceai de plante culese din împrejurimile Comanei sau cu tocănițe, gemuri, siropuri, toate naturale, toate ca la bunica acasă.

 

 

 

Moara cu povești

 

Moara din Satul Meșteșugurilor e veche de mai bine de o sută de ani și a fost strămutată la Comana de pe Valea Gurghiului, din satul Ibănești. Acum ea este moara cu povești, locul unde oamenii se adună și pun țara la cale în timp ce se înfruptă din pâinile de casă, făcute pe loc la brutărie. O plăcere!

Acum că a venit toamna, noi suntem tare fericite că avem unde să călătorim ( în spațiu, și în timp) și că am descoperit un loc numai bun de alinat dorul de românesc. Suntem curioase să ne spui părerea ta, așa că nu ezita să ne scrii!

* citate preluate de pe www.satulmestesugarilor.ro
0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi