Călator cu dor, Casă dulce casă

Cărți poștale ilustrate și farmecul României apuse

October 9, 2018

În fiecare an, la 9 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Poştei. Nu, nu ne folosim de orice zi internațională ca pretext pentru a sărbători (deși n-ar fi cea mai rea idee). Ceea ce vrem să facem, însă, este o călătorie în trecut, una care sigur îți va plăcea.

 

România prin ochii cărților poștale

 

Una dintre pasiunile noastre sunt târgurile de antichități. Ne place să citim mesajele de pe cărțile vechi, să descoperim mici lucruri pierdute care sigur au avut o valoare sentimentală și să ne pierdem în timp. Și aproape de fiecare dată, dacă nu chiar de fiecare dată, am dat peste colecții de cărți poștale. Cărți poștale din România, unele din Primul Război Mondial, altele din anii 70, din străinătate, la munte, la mare, vara, iarna etc. Poți să-ți închipui cât de fascinant era să ne uităm prin toate!

 

De curând am găsit o arhivă online cu o mulțime de cărți poștale din România, ne-am entuziasmat peste măsură și am stat câteva ore să ne uităm la ele. Întâmplător am aflat că în octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Poștei și așa  ne-am decis să împărtășim cu voi cărțile noastre poștale preferate.

 

Dor de … cărți poștale

 

Înainte de toate, merită să menționăm că am făcut un mic research despre cărțile poștale și am aflat câteva lucruri interesante. Prima carte poştală ilustrată apărută şi circulată pe teritoriul actual al ţării noastre a fost o vedere din Sibiu, tipărită la sfârşitul lunii decembrie a anului 1885 de către Josef Drotleff. Imaginea de pe acea ilustrată era o fotografie realizată prin anul 1860 de către un fotograf sibian pe nume Theodor Glatz. Imediat după ea s-a multiplicat în 4.000 de exemplare.

 

Mai târziu, prin anul 1905, comerţul cu ilustrate s-a dezvoltat atât de mult în București încât mulți comercianți s-au îmbogățit considerabil. Pe lângă acestea, am aflat că, de fapt, succesul cărților poștale s-a dovedit faptului că erau cele mai bune metode de publicitate la vremea respectivă. Noi alegem, totuși, să le apreciem mai mult partea sentimentală.

Colecţia de Cărţi poştale ilustrate româneşti

 

Acum că te-am pus la curent cu o mică parte din istorie ilustratelor, a venit momentul să îți arătăm cărțile poștale care ne-au cucerit atât de mult. Nu putem nega, cele cu mesaje sunt cele mai frumoase!

 

Cernavodă, Podul Regele Carol I

 

Bĕrlad Aleea Principală şi Pavilionul grădinei publice. Ilustrată cu mesaj „Pe tine te sărut cu dor”

 

Constanța, Piața Independenței

 

Portul din Galați. Ilustrată cu mesaj „Vă îmbrățișez dulce”

 

Craiova, Parcul Bibescu

 

Constanța, Mamaia

 

Târgu Jiu

 

Sinaia

 

Fanfara Liceului Comercial D. C. Angelescu

 

Giurgiu, Piața Carol

 

Orșova

 

Vânzătoare de zmeură

 

Berlad, Farmacia “Bistriţianu”

 

Ada-Kaleh 

 

Craiova, Parcul Bibescu

 

Ruteni

 

 

Suceava

 

Sinaia

 

 Băile Călimăneşti

 

Arad

 

Băile Herculane

 

 

Dacă ți-a stârnit interesul, poți găsi întreaga arhivă de cărți poștale aici. Nu ezita să ne spui care sunt favoritele tale!

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi