Cufărul Iutta

Mistere ale Tradițiilor Antice Românești: Cultura Cucuteni

November 19, 2018

Tradiția este o comuniune cu misterul istoriei, spunea Nicolai Berdiaev, existențialistul rus, atunci când a fost întrebat despre legătura dintre spiritul uman și explorările lui istorice. Se înțelege că misterul este un aspect etern al vieții, născut de însăși umanitatea noastră, definită prin imposibilitatea de a fi atotștiutori. Cu toate acestea, omul a aspirat dintotdeauna la divinitate, la cunoaștere – de sine și a împrejurimile sale – și la conexiune cu propriul trecut. Tradiția a fost mereu o poartă către sinele din trecut, către strămoșii pe care nu i-am cunoscut niciodată dar care ne-au lăsat moșteniri bogate, de la micile trăsături de familie la ritualuri care ne par atât de naturale încât nu ne mai întrebăm de unde vin.

Iutta s-a născut dintr-o explorare a tradiției, întâi la nivel metafizic prin motivele tradiționale românești, iar apoi la nivelul fizic al unei moșteniri artistice în familie. Însă cu cât privim mai adânc în trecut, cu atât înțelegem mai multe despre motivele pentru care facem lucrurile pe care le facem. Sunt oameni care uită că tradițiile acestui pământ locuit de români au umbre ce se întind mult peste timp, și acoperă cu ușurință domnitorii medievali, armatele romane, chiar și meșteșugurile dacilor, ajungând mai departe de însăși cultura mesopotamiană, considerată una dintre cele mai vechi.

Cultura Cucuteni este numele cel mai des întâlnit, iar Cucuteni-Tripolia cel folosit de istorici pentru a se referi la o suprafață ce acoperea o mare parte din România de astăzi, Republica Moldova și Ucraina. O străveche civilizație europeană ale cărei vestigii au fost găsite pe teritoriul nostru, cultura Cucuteni precedă așezările din Sumer și Egiptul Antic cu sute de ani, existând dovezi ale unei societăți deosebit de avansate pentru anul 4500 î.Hr. În afară de locuințele organizate, cu vetre interioare, și uneltele descoperite de arheologi, această cultură ne-a inspirat la Iutta prin arta lăsată în urmă sub forma vaselor de ceramică pictate și sculpturilor, dar și prin cultul ei pentru zeița-mamă, un ideal feminin al mamei umanității.

Colecția NEO s-a născut din aceste obiecte de artă antice. Unul dintre motivele des întâlnite pe ceramica de la Cucuteni este spirala ca o imagine stilizată a renașterii, a femeii și a rodirii, o metaforă a însăși vieții, văzută ca o consecința a unirii magice a masculinului cu femininul. Interpretată adesea ca imagine a soarelui, acest element grafic poate fi tradus ca un corespondent al ciclurilor succesive, al evoluției și al continuității viață-moarte-renaștere. Văzut ca labirint, spirala ne duce cu gândul atât la o redescoperire de sine prin introspecție, cât și la o conexiune neîntreruptă cu dimensiunile superioare și cu divinitatea. Ne-a plăcut atât de mult această interpretare încât am brodat-o pe geanta PIE pentru a ne simți inspirate zi de zi în căutările noastre interioare.

Mitul labirintului asociat cu palatul cretan în care era închis Minotaurul se regăsește și el pe multe artefacte aparținând culturii Cucuteni. Acest model este o îmbinare între motivul deschis al spiralei și cel închis al împletirii, menit să creeze călătorului o serie de complicații, aruncându-l într-o închisoare aparent fără ieșire, pentru ca apoi să-l poarte într-o lungă rătăcire, oferindu-i confortul salvării, al eliberării și al redescoperirii de sine la finele acestui complicat drum inițiatic. Pentru a ghida purtătoarele și a avea un obiect ce simbolizează triumful individului asupra labirintului vieții de zi cu zi, am creat geanta ETA pentru a fi un talisman.

Astfel, mottoul liniei NEO a fost de la început #PoartăSpreTine și continuă să inspire purtătoarele să se redescopere prin prisma unor accesorii aparte, ce le reflectă energia lăuntrică.

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi