Casă dulce casă, Folclor în jurul lumii

Povești și Tradiții de Moș Nicolae

December 5, 2018

Întorcând capul spre geam, astăzi vedem cum răsuflarea noastră caldă aburește sticla și parcă simțim că într-adevăr a venit iarna. O privire aruncată calendarului și observăm că Moș Nicolae, cel atât de îndrăgit de către copii, aproape a ajuns, încărcat cu daruri și fără vreo nuielușă. Ni se șoptește însă de la celălalt capăt al biroului Iutta (în plină renovare, mai trebuie să adăugăm) că Moșul nu aduce nuielușe celor care nu au fost destul de cuminți anul acesta ci aduce cărbuni. Altă voce spune că nu se poate, Moșul aduce fără dar și poate numai cadouri, este doar decembrie, luna luminii, a dragostei și a iertării. Asta ne-a dat ideea să mai adunăm câteva legende despre dragul nostru Moș.

Cea mai cunoscută este și cea care a dat naștere tradiției care spune că Moșul lasă cadouri în ghetuțele atent curățate ale copiilor cuminți. Se zice că odată ca niciodată, trăiau trei fete frumoase și bune la suflet, dar sărace și cu un tată ce-și dorea să le mărite doar de dragul averilor și nu din dragoste pentru ursitul lor. Nicolae le-a auzit plânsul amarnic și a aruncat trei galbeni care au ajuns fiecare în ghetele fetelor, ajutându-le astfel să scape de o căsătorie nefericită. De aici și tradiția ce dăinuiește până în ziua de astăzi, atât doar că galbenii au devenit portocale.

Decoperă cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi!

O tradiție populară, pe de altă parte, spune că Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de San Nicoară, este cel care păzește soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile dinspre miazănoapte și a lăsa lumea fără căldură și într-un întuneric deplin. În unele locuri, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc crenguțe de pomi și le pun în apă până de Anul Nou, știind că dacă vor înflori, atunci anul care vine va fi unul bogat și roditor.

Găsește ghetele Polaris, la un preț alinat!

Obiceiul noastru preferat spune că în ziua de Moș Nicolae, fetele pregătesc plăcinte, iar casa cu cele mai bune dulciuri va fi cea în care cetele de colindători vor repeta pentru ziua de Ajun, aducând veselie și noroc sub acoperișul respectiv. O altă legendă spune că acum este adevăratul început al iernii, iar zăpada este doar Moș Nicolae scuturându-și barba sură. Anul acesta nu credem că se pune problema, dar în general, se zvonește că daca nu ar ninge până pe 6 decembrie, Moș Nicolae a întinerit, iar barba sa nu mai este albă ca zăpada.

Condurii Măiastra, roșii ca focul, așteaptă să fie dăruiți unei persoane speciale!

Știm că mai sunt multe alte legende despre bunul Moș Nicolae, tocmai pentru că este darnic și iubit, atât de copii cât și de adulți. La Iutta îl iubim așa de mult, încât ne-am dorit ca el să găsească în casa fiecărei purtătoare Iutta câte o pereche de conduri noi și făcuți cu suflet. Astfel, am alinat toate încălțările, de la balerini la cizme, cu până la 40%. Atenție, însă, purtătoare dragi, fiindcă Moșul are nevoie de timp pentru a lăsa darul fiecăreia, promoția se va sfârși pe 6 decembrie.

Voi ce legende vă amintiți despre Moș Nicolae?

1

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi