Vorbind acum câteva săptămâni despre cultura Cucuteni, cea care a inspirat colecția NEO, gândul ne-a zburat involuntar de la simbolurile acestei civilizații pierdute – spirala, labirintul, zeița-mamă – la modul în care aceste simboluri erau transpuse în viața de zi cu zi. Ele erau pictate pe vasele de ceramică și alte piese decorative, sculptate în unelte și, mai ales, brodate pe obiectele de îmbrăcăminte. Pentru că niciodată nu ne putem întinde la vorbă pe cât de mult ne-am dori – știm că purtătoarele Iutta sunt mereu pe fugă – am decis să păstrăm acest gând răzleț pentru altă dată. Iar acum că suntem între sărbători, așteptându-l pe Moș Crăciuni și petrecerile Noului An, am vrut să vă povestim despre un element pe care, uneori, chiar și noi îl uităm, atrase de broderiile cu valențe mistice.

Simbolurile folosite de Iutta sunt, într-adevăr, pline de semnificații adânci, menite să însoțească purtătoarele asemenea unor talismane, dar broderiile nu ar putea exista, oricât de frumoase ar fi, fără pielea fină care le susține, la fel cum un tablou nu ar fi decât vopsea în absența pânzei. Cu mici excepții cum ar fi colecția capsulă Summer Well din material textil, toate obiectele Iutta sunt făcute din piele naturală de vițel, vopsită cu pigmenți de înaltă calitate care oferă culori vibrante ce nu-și pierd farmecul cu timpul ci doar câștigă în caracter.

Încă din vremuri preistorice, oamenii au purtat piei de animale pentru a se proteja de mediul din jurul lor. Blănurile naturale au fost dintotdeauna o parte esențială a pieselor de îmbrăcăminte datorită faptului că izolează termic, iar fibrele – fie că vorbim de lână sau blănuri grele ca cea de vulpe, vizon sau șinșilă – sunt acoperite cu uleiuri naturale ce resping umezeala și apa. Mai târziu, oamenii au domesticit animale ca ovinele și au dezvoltat tehnici de prelucrare a pieilor pentru a le face mai ușor de folosit în producția de haine, unelte și alte obiecte de folos. Istoricii aproximează la 2200 î.Hr. anul în care oamenii au început să trateze pielea cu substanțe vegetale și să experimenteze cu diverse metode de fierbere pentru a-i îmbunătăți calitățile naturale.

În concluzie, avem la dispoziție cam 4000 de ani în care am tot exersat producția de piele. Chiar și în deceniile recente, după apariția materialelor sintetice și a imitațiilor a căror producție este mult mai rapidă și mai ieftină, pielea naturală nu și-a pierdut niciodată din importanță în industrie. Pe lângă faptul că materialul final este de mult mai bună calitate, mai durabil și cu un aspect mai plăcut, obiectele din piele naturală ne încurajează să spunem “nu” produselor de fast-fashion (adesea manufacturate din alternative sintetice pentru a menține un preț scăzut și o producție rapidă) și să investim în ceva făcut cu atenție și din suflet. Datorită faptului că pielea naturală își schimbă aspectul cu timpul, căpătând nuanțe deosebite și semne ce definesc persoana ce a purtat-o zi de zi, cei care aleg acest material îl pot purta pentru o perioadă mult mai îndelungată de timp, reducând riscul de a deveni un simplu consumator fără discernământ. Ca să nu mai adăugăm și faptul că durează aproximativ 30 de ani pentru ca pielea să se degradeze natural spre deosebire de materialele sintetice pe baza de petrol care vor afecta mediul pentru cel puțin 500 de ani.

Acestea sunt principiile care ne inspiră la Iutta atunci când alegem materiale pentru genți, pantofi și alte accesorii. Pielea în sine trebuie să provină de la un furnizor atestat, să treacă de un control al calității deosebit de riguros și să fie prelucrată prin metode cât mai prietenoase cu mediul (de exemplu, pielea tăbăcită vegetal ce evită substanțele chimice precum cromul sau aluminiul). Pentru că avem o producție relativ mică, nu comandăm materiale în masă ceea ce ne permite să discernem între furnizori, dar implică și faptul că două genți nu vor fi niciodată perfect identice, ele fiind lucrate manual.

Iar asta ne aduce la ultimii pași, broderia și asamblarea produselor. În atelierul nostru din București ascundem meșteri cu experiență în a lucra materialele delicate, experiență ce a fost adunată de-a lungul multor ani, iar rezultatul este ușor de văzut în mâinile sigure. Broderiile Iutta, pline de semnificatii, ar fi rămas doar un basm fără ajutorul artizanilor noștri. Acum ele devin un talisman al femeii contemporane ce nu și-a uitat rădăcinile. Pentru a evita deteriorarea acestor doruri, este recomandat ca produsul să fie depozitat într-o cutie atunci când nu este purtat, ferit de expunere directă la lumină și de contactul cu apa, iar curățarea să fie făcută cu grijă, cu ajutorul unei lavete umede, fără a se folosi substanțe chimice agresive.

Voi, purtătoarelor Iutta, cum aveți grijă de dorurile voastre?