Cufărul Iutta

România, românescul și Marea Unire

December 1, 2018
read time: 3 min

Poporul român își are rădăcinile adânc înfipte în pământul acesta divin plasat între munți, ape și câmpii. Fie că ne gândim la cultura străveche Cucuteni, la dacii și cultul lor pentru zeități pline de mister sau la romanii războinici și dornici de glorie, ne gândim la un popor ce a existat de mii de ani. Voievozii ce au înfruntat cu tărie pericolul invaziilor de pretutindeni și culturilor străine de valorile noastre sunt mereu păstrați în identitatea națională. La fel și eroii secolelor mai apropriate ce și-au folosit vocea pentru a răspândi ideea unei gândiri libere și neîngrădite.

Ne gândim la Regina Maria, cea care ne-a inspirat dintotdeauna, principesă de coroană și a doua regină a României, și la dragostea ei pentru românesc, așternută cu atâta măiestrie în câteva jurnale:

 

„ Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.” 

 

Din rândurile Reginei Maria, ne amintim, însă, că deși am fost dintotdeauna un singur popor, n-am fost și o singură țară, că deși am vorbit dintotdeauna o singură limbă, nu ne-am numit mereu România. Totul s-a schimbat acum 100 de ani, în 1918, la Alba Iulia, prin curajul tuturor celor care au împărțit un singur suflet. Ion Jovin, un martor și prieten apropriat al lui Iuliu Maniu, unul dintre principalii actori pe scena Marii Uniri, mărturisește:

 

„ Şi apoi s-a hotărât şi s-a anunțat: ‘S-a votat Unirea pe veci cu România!’ Au fost nişte aplauze extraordinare! Acuma, m-aţi întrebat care a fost tonul uman al acestei adunări: entuziasm! Trenul cu care am venit de la Budapesta, începând de la Arad se oprea la fiecare gară unde se urcau delegaţii însoţiţi de săteni, cu muzică, câteodată cu Deşteaptă-te române!, Pe al nostru steag, cu drapele, la fiecare gară a fost un spectacol din ăsta, gară cu gară, la fiecare gară a mers ca un tren personal, că a făcut drumul ăsta pe care un accelerat îl face în câteva ore, l-a făcut în aproape o zi întreagă! Oamenii entuziasmaţi, asta se poate spune despre Alba Iulia!” 

 

Găsește geanta inspirată de Regina Maria aici!

Marea Unire ne aduce dorul basmelor ce ne-au crescut armonios și ne-au învățat ce înseamnă curajul, iubirea și lupta dintre bine și rău. Uneori, ajungem chiar să ne amintim cu drag de Păsări-Lăți-Lungilă și ne-am dori să ne însoțească în aventurile vieții de oameni mari sau de Capra cu Trei Iezi și alte povestioare pe care le credeam adevărate când eram mici.

Găsește Dorul de Copilărie aici!

De 1 Decembrie și mai ales la 100 de ani de la acest monumental eveniment, dorul își impune prezența mai mult ca oricând, iar datoria noastră este să-l lăsăm să ne cuprindă întru totul. De Ziua Națională a României, este și ziua ta. Și a toate lucrurilor pe care le iubești la țara care te-a purtat pe meleagurile ei. Fură-ți un moment pentru a-ți reaminti de ele și pentru a le aprecia și admira, cu sufletul deschis și sincer.

Găsește pantofii Măiastra aici!

Tradițiile sunt cele care ne mențin identitatea românească și pentru că Iutta prețuiește aceste tradiții mai mult decât orice, de Moș Nicolae aducem surprizele și ne asigurăm că fiecare purtătoare de dor are ghetuțele (sau condurii sau balerinii, de ce nu?) pregătite cu până la 40% reducere. Grăbiți-vă, însă, pentru că promoția se va termina pe 6 Decembrie!

Găsește reducerile aici!

Voi, purtătoarelor Iutta, cum sărbătoriți Marea Unire?

 

 

0

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi