Uncategorized

Romantismul Românesc de Ziua Culturii Naționale

January 15, 2019

Iutta sărbătorește românescul în fiecare zi. În spatele fiecărui dor brodat stă ADN-ul românesc ce a dat naștere colecției de motive-talisman, ADN ce-și alungește spirala peste sute și mii de ani. Nu demult vorbeam despre o cultură mai veche decât cea mesopotamiană trăind pe tărâmul Moldovei de astăzi, civilizația Cucuteni ce a inspirat colecția NEO, cu spiralele și labirinturile ei. Adesea ne aducem aminte de Brâncuși și Pasărea Măiastră, din a cărei feminitate subtilă a izvorât colecția cu același nume. Iar astăzi, de Ziua Culturii Naționale, ne amintim de un trecut mai apropiat, de romantismul secolului XIX și de poetul ce a însumat toate valorile acestui curent.

Este important să reținem că fiecare secol românesc și-a avut eroii, cei care au dictat cultura, fie că vorbim despre cărturarii monahi ai primelor tipografii sau despre voievozi cunoscători atât într-ale războaielor de eliberare cât și într-ale literelor. Cu toate acestea, Ziua Culturii Naționale este strâns legată de poetul nostru și este greu să spui ceva despre Eminescu nespus până acum. Cu toții îi cunoaștem povestea, copilăria, dragostea și sfârșitul prea timpuriu. Fiecare poate recita măcar câteva versuri din poeziile lăsate în urmă. Un aspect mai puțin explorat este, însă, întregul din care a făcut parte Eminescu și anume curentul dominant printre adepții căruia a fost: romantismul.

George Coșbuc (stânga) și I.L. Caragiale (dreapta) în societate (1911)

Sublimul răsare din grotesc, fantasticul și feericul se împletesc în versuri ales cadențate, iar rațiunea și luciditatea umanismului precedent și a realismului dezvoltat în paralel sunt lăsate în urmă. Romantismul românesc a fost condus de Eminescu, însă el a fost îndeaproape urmat de Coșbuc și Macedonski, Alecsandri și Alexanderscu, ale căror pasteluri și fabule pline de fantezie nu pălesc deloc stând lângă Sărmanul Dionis și Memento Mori. Cuvintele tuturor erau în mintea noastră atunci când am creat colecția Nu-Mă-Uita.

How it’s made: rucsacul Dor de Ducă

Mâinile meșterilor din atelierul Iutta trebuie sărbătorite și ele de fiecare dată când amintim de cultura românească pentru că ei o aduc la viață. Și ce mod mai bun de a sărbători această zi decât prin a purta ceva românesc, anume răsărit din romantismul vremurilor de altădată? Ce cale mai potrivită de a ne aminti de cuvintele numelor de mai sus decât prin a nu le uita?

Descoperă geanta Orizont

Colecția Nu-Mă-Uita poartă amprenta eminesciană în nume, dar iși trage simbolurile din tradițiile ancestrale ce sărbătoreau belșugul anotimpurilor calde prin broderiile florale, colorate. Inspirată de dorul etern de sunetul vindecător al apei, precum și de fascinația noastră pentru înălțimile cerului, geanta mini Orizont este o alegere excelentă pentru cele care visează să atingă linia orizontului, aspirând la nemurire, natură, și frumos în toate.

Descoperă geanta Magie Pastelată în secțiunea SALE!

Ca vestitor al primăverii pe care o așteptăm cu nerăbdare de sub nămeții bucureșteni, Magie Pastelată este o celebrare a căldurii, grației și eleganței feminine. Materializată ca o geantă de zi din piele, ea are un farmec aparte și este un accesoriu unic, menit să confere un plus de stil și culoare oricărei ținute. Broderia cu model floral care surprinde frumusețea necomplicată a florii de Nu-Mă-Uita, este simplă și sofisticată în același timp, reușind să aducă doruri vechi la suprafața, încurajându-ne să credem în magie și să găsim inspirație, putere și confort în perfecțiunea Mamei Natură.

Descoperă geanta Amor Nemuritor

Amor Nemuritor reflectă echilibrul perfect dintre inspirația romantică și elaboratele motive tradiționale românesti. Broderia amintește de frumusețea și puterea de seducție adesea subestimate ale florii de Nu-Mă-Uita. Pielea naturală frumos brodată în culori vesele, primăvăratice, încântă privirea cu o cascadă de flori stilizate. Motivul este desprins dintr-o altă epocă, una în care marii scriitori se întâlneau întâmplător într-o cafenea din Iași sau Cluj, însă acesta este reinterpretat într-o maniera creativă ce ne oferă posibilitatea de a ne exprima personalitatea jovială și stilul unic. Alături de ea, orice purtătoare de dor își va demonstra atât aprecierea pentru tradiții cât și pentru opere de artă autentice românești.

Descoperă geanta Nu-Mă-Uita

Încheiem această plimbare prin istoria culturii românești cu geanta ce a dat numele colecției: Nu-Mă-Uita. Încăpătoare, colorată și veselă, aceasta este o plăsmuire cu și despre doruri neistovite, care ne invită să ne redescoperim rădăcinile. Modelul bicolor este înnobilat de modele tradiționale românești vibrante, atent alese pentru a pune în evidență dragostea noastră pentru natură, autenticitate și tradiție în cultura românească. Înfrumusețată de flori de Nu-Mă-Uita, aceast accesoriu este un talisman al primaverii, ce ne permite să revizităm trecutul, și să luăm cu noi cele mai de preț amintiri și doruri oriunde ne poartă viața.

Acum este cel mai bun moment pentru a face o promisiune către sine: poartă mai mult românesc. Voi, cele care iubiți dorurile, cum sărbătoriți Ziua Culturii Naționale? 

2

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi