Cufărul Iutta, Fashion Diary, Folclor în jurul lumii, Noutati

Portul tradițional devine… popular

March 15, 2019


Odată cu venirea primăverii, un alt sezon al săptămânilor modei s-a încheiat.

De la New York la Londra, de la Londra la Milano și într-un final la Paris, designeri din toate colțurile lumii și-au prezentat noile idei și creații pentru următorul sezon de toamnă-iarnă 2019. (știm, de abia ce a trecut iarna și deja ne gândim la următoarea)

Muzică, lumini, acțiune!

Forme masculine și feminine deopotrivă, printuri colorate sau ținute monocromatice, materiale rigide sau suple, au fost prezente toate. Cu toate acestea, câteva trenduri s-au distins din mulțime, care fie de abia și-au făcut debutul pe scena modei, fie care continuă să inspire.

Credit: www.stylecaster.com

Dintre cele prezente mai mereu pe podiumuri, ce ne-a atras atenția cel mai mult și acest sezon au fost elementele folk, înrădăcinate în tradițional, reinterpretate și prezentate într-o lumină nouă. Când cele mai străvechi inspirații întâlnesc modernul, atunci pot lua naștere cele mai fascinante creații. Pentru a vă arăta despre ce vorbim și ca să vă salvăm de la a trebui să treceți prin toaaate show-urile de modă (nu că ar fi ceva rău sau neplăcut în asta), ne-am gândit să facem o selecție a celor mai impresionante apariții, care sunt pe placul Iutta, și sperăm că și al vostru.

1. Culoare-n broderie

Câțiva designeri, a căror amprentă eclectică și jucăușă e caracterizată de un stil colorat și vibrant, au reușit să integreze elemente tradiționale într-un mod mai puțin.. tradițional.
Ne plac la nebunie broderiile multicolore juxtapuse, motivele florale și look-ul general al ținutei propuse de Anna Sui. Vesta cu ciucuri ne duce cu gândul la ilicele românești purtate pe deasupra iilor din vremurile trecute.

Credit: www.vogue.com

Dolce & Gabanna ne întoarce aici într-o eră a vechilor straie regești, a căror opulență și frumusețe sunt de nedescris. Contrastul inedit dintre culori scoate în evidență atenția la detalii, cât și arta din spatele măiestriei artiștilor.

Credit: www.vogue.com

2. Cojocul couture

Reinterpretarea jachetelor și a vestelor (sau, în limbajul tradițional, a cojoacelor) a fost de asemenea în centrul atenției la câteva spectacole. Etro, o casă de modă boemă, a cărui individualitate se învârte în jurul motivelor florale și a imprimeurilor care i-au făcut cunoscuți pe plan global, și-a îndreptat și ea atenția spre elementele tradiționale.

Broderiile în culorile specifice de negru, roșu și alb au fost folosite ca punct central pe rochii, bluze, dar în special jachete. Acestea au fost complementate de brâuri sau ciucuri, cât și elemente mai moderne, precum lanțuri sau manșete de catifea.

Credit: www.vogue.com

Longchamp, pe de altă parte, a folosit influența folk pentru a personaliza ținute boho-chic și rock ale anilor 70. Elemente din piele cu bluze vaporoase, veste îmblănite și tricotate cu fuste mini sau maxi brodate au fost vedetele colecției. Elementul comun aflat în majoritatea look-urilor au fost și aici jachetele și curelele late, folosite pentru accentuarea taliei și definirea siluetei.

Credit: www.vogue.com

3. Fota, rochie de seară

Oscar de la Renta a adus în prim plan ținute elegante de seară, inovând modurile în care elementele tradiționale pot fi reinterpretate. Cu toate astea, inspirația preluată din porturile populare e frapantă, în special în cazul fotei petrecute peste rochia albă – asemenea straielor de sărbătoare purtate de românce.

Credit: www.vogue.com

Cu toate că industria modei este, alături de altele, unul dintre cele mai inovative domenii, inspirația din spatele creațiilor va fi mereu găsită  în istorie, natură și artă. Motivele tradiționale sunt o nesecată sursă de creativitate, iar noi ne mândrim cu faptul că multe dintre ele aparțin culturii noastre.

Credit: Felicia Simion Photography

Ce mod mai frumos de a fi reprezentați în jurul lumii decât prin poveștile spuse de simbolurile, arta și îndemânarea românească, ajunsă acum omniprezentă pe scena globală? Și cu atât mai mult cu cât, pe plaiurile noastre, există oameni și branduri care duc asta mai departe și continuă să transmită aceste povești. Ne bucurăm că ne aflăm printre ele și sperăm că și voi, iubitoarelor Iutta, vă veți bucura în continuare alături de noi pe acest drum.

Vă așteptăm să ne spuneți care designer sau ținută v-a impresionat cel mai mult și poate, de care dor Iutta v-a adus aminte.


1

nicoleta

Leave a comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Despre noi