Iubim românescul, iubim simbolurile și iubim tradiția. Așadar, nu avem cum să nu îndrăgim perioada magică a sărbătorilor care vine în calea noastră. Primăvara înflorită și straiele noi pe care le îmbracă natura ne aduc mai aproape nu numai de Paște, ci și de sărbătoarea ce o precedă. Ziua care amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim și totodată celebrează persoanele ce poartă nume de flori. Considerată sărbătoarea ce vestește Paștele, deschizând săptămână Patimilor, Floriile au dat naștere unei colorate și variate palete de tradiții în întreaga țară.

Probabil cel mai valoros simbol, pe care suntem sigure că îl cunoașteți, este acela încifrat în ramura de salcie.
Se spune că Iisus a fost întâmpinat cu ramuri de măslin și finic, însă (cel mai probabil) din cauza lipsei unor astfel de plante pe teritoriul nostru, salcia a devenit sinonimă cu această sărbătoare.
Sărbătoarea salciei
Asemenea mulțimii ce odinioară l-a întâmpinat pe Iisus, credincioșii aduc și ei ramuri de salcii în Duminica Floriilor, ce mai apoi sunt sfințite în Biserică. Simbolul plantei are multe semnificații și „puteri” ascunse, diferite în funcție de zona țării. Întrucât aduce vești bine conform religiei și a legendelor, salcia e considerată aducătoare de belșug, bogăție și lumină în viețile oamenilor. E considerată și ca fiind simbol al biruinței vieții asupra morții , și în general, a regenerării.

Cea mai cunoscută dintre abilitățile ei magice este aceea de a proteja împotriva bolilor, ba chiar de a ajuta și alina pe cei deja suferind. În timp ce în Muntenia și Oltenia, ramurile trebuie aduse înăuntru și puse la icoană, dacă traversăm țara și ajungem în Moldova și Bucovina, acestea nu trebuie să treacă pragul locuinței. Se pun deasupra ușii de la intrare, pentru a fi paznicul întregii case și se păstrează acolo pe parcursul întregului an.

În alte zone, se spune că dacă fetele necăsătorite își pun câte o ramură sub pernă, se vor trezi cu trăsături înfrumusețate și își vor găsi ”ursitul” chiar în același an. Alții le folosesc pentru a binecuvânta via sau pomii fructiferi, în speranța că acestea vor fi cât mai rodnice, sau chiar le adaugă în hrana animalelor.
Sărbătoarea florilor
A doua față a sărbătorii, care nu e înrădăcinată în tradiții creștine sau simboluri religioase, este aceea care celebrează renașterea naturii. Numele popular de „Florii” vine, de fapt, de la zeița romană a florilor – ați ghicit, Flora. Am fost surprinse să aflăm cât de multe superstiții există de fapt în cultura noastră legate de primăvară și revenirea ei la viață.

Știați că, spre exemplu, se spune că așa cum va fi vremea în acea zi de Duminică, așa va fi și în cea a Paștelui? Sau că dacă te speli pe cap, dar nu cu apă sfințită, vei albi asemenea pomilor care înfloresc? În Banat și Transilvania, fetele nemăritate transformă o oglindă si o cămașă curată (după ce sunt lăsate o noapte întreagă sub un păr altoit) în adevărate instrumente pentru vrăjile de iubire.

Pe lângă toate aceste tradiții și superstiții, probabil că cel mai întâlnit și frumos obicei este acela de a petrece Duminica Floriilor în familie sau cu prietenii, admirând natura și așteptând cu nerăbdare Paștele. Iar odată cu el, nu aduce doar mini-vacanța, ci și momentul cadourilor. Dacă încă sunteți în căutarea darului perfect pentru acea persoană dragă – fie ea mamă, soră sau prietenă- Iutta e pregătită și înflorită pentru Paște, cu doruri pereche cadou. La orice geantă sau rucsac pe care îl comandați, veți primi un portofel din partea noastră.

Intrați pe www.iutta.ro pentru a vă găsi perechile de doruri preferate și nu uitați să sărbătoriți românește (și să vă luați acasăo ramură de salcie).